Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Onafhankelijk
uitvaart­verzekeringen
vergelijken

Decidee helpt u bij het vinden van de uitvaartverzekering die het beste bij u past. Door verschillende uitvaartverzekeraars met elkaar te vergelijken bespaart u veel geld. Meer dan 12 miljoen Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten. Hierdoor voorkomen zij dat hun nabestaanden onverwachts moeten opdraaien voor de kosten. Een uitvaart in Nederland kost namelijk ongeveer 8.000 euro, een aanzienlijk bedrag wat niet iedereen zo maar kan betalen. Let op! De goedkoopste verzekering is niet altijd de beste. Wij raden daarom ook aan om goed te kijken naar de voorwaarden van verschillende uitvaartverzekeringen voordat u er een kiest. Hieronder vergelijkt u alle uitvaartverzekeringen:

€10,47

per maand

Monuta Uitvaartverzekering

Meer informatie

Verzekerd bedrag €7.500
Premie per maand 25 jaar
Vrij te besteden €2.100
Kinderen gratis Tot 18 jaar
Beoordeling (8,3)

€10,91

per maand

Ardanta uitvaartverzekering

Meer informatie

Verzekerd bedrag €9.000
Premie per maand 25 jaar
Vrij te besteden €9.000
Kinderen gratis Tot 18 jaar
Beoordeling (8,1)

€8,25

per maand

DELA Uitvaartplan

Meer informatie

Verzekerd bedrag €9.000
Premie per maand 25 jaar
Vrij te besteden €3.000
Kinderen gratis Tot 25 jaar
Beoordeling (7,9)

Waarom een uitvaartverzekering?

De meeste verzekeringen sluit u voor uzelf af, zoals een autoverzekering ten behoede van eventuele schade. Dit is niet het geval bij een uitvaartverzekering, deze sluit u vooral voor uw nabestaanden af om ervoor te zorgen dat zij uw begrafenis of crematie zorgeloos kunnen organiseren. Ook zullen zij hierdoor niet op hoeven te draaien voor de (volledige) kosten. In 2020 hebben meer dan 12 miljoen Nederlanders (ruim 70%) een uitvaartverzekering.
Naast het dekken van de kosten van de uitvaart, kan de uitvaartverzekeraar ook helpen met het regelen ervan. Dit kan voor veel rust zorgen in deze emotionele en zware periode.

Wat kost een uitvaart?

Volgens de consumentenbond en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBud) kost een uitvaart in Nederland ongeveer 8.000 euro. Natuurlijk zijn de kosten afhankelijk van uw uitvaartwensen. Voor een crematie betaalt u tussen de 3.500 en 6.000 euro. Een begrafenis daarentegen is een stuk prijziger, deze kost gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Zoals hierboven al genoemd zijn er 4 soorten uitvaartverzekeringen, namelijk de kapitaalverzekering, naturaverzekering, natura sommenverzekering en een combinatie hiervan.


Bij een kapitaalverzekering wordt er een vooraf bepaald bedrag in zijn geheel aan uw nabestaanden uitgekeerd. Het bedrag kunt u naar eigen wensen gebruiken wat veel keuzevrijheid biedt. Ook is de keuze voor de uitvaartverzorger vrij. U bent echter niet verplicht om het bedrag te gebruiken voor de uitvaart. Een deel of zelfs het gehele bedrag mag vrij besteed worden. Over het algemeen is een kapitaalverzekering duurder dan een van de andere soorten uitvaartverzekeringen.


Bij een naturaverzekering wordt er in tegenstelling tot de kapitaalverzekering niet een bedrag uitgekeerd maar dit wordt gedaan in natura. Met andere woorden: bij het afsluiten van de verzekering wordt afgesproken welke diensten en producten er worden verzekerd. Denk hierbij aan de soort kist, het aantal genodigden, plaatsing van eventuele rouwadvertenties, etc. Doordat de verzekeraar dit soort diensten en producten massaal kan aanbieden zijn de kosten voor een naturaverzekering dus ook lager. De nabestaanden hoeven dus niet een uitvaartverzorger te kiezen wat als een voor- en nadeel gezien kan worden


De natura sommenverzekering lijkt sterk op een kapitaalverzekering waar ook een bedrag wordt uitgekeerd. Het grote verschil is dat dit bedrag uitsluitend besteed mag worden voor de uitvaart. Bij dit type verzekering zijn de nabestaanden wel vrij om zelf een uitvaartondernemer te kiezen en waar zij het uitgekeerde bedrag voor gebruiken (binnen de uitvaart). De soort kist, het aantal genodigden voor de ceremonie en vergelijkbare zaken staan dus niet van tevoren vastgesteld.
Let wel op! Bij een natura sommenverzekering dient u alle facturen te bewaren om aan te tonen dat u het geld voor de begrafenis of crematie heeft gebruikt.


Het is ook mogelijk om een combinatie van de eerste twee soorten verzekeringen te nemen. Er wordt hier dus een deel in geld en een deel in natura uitgekeerd. Bijvoorbeeld: een deel van de dekking is een standaard pakket van diensten (natura) en daarnaast een vrij te besteden bedrag voor de nabestaanden (kapitaal). Dit geeft iets meer keuzevrijheid voor de nabestaanden dan bij een naturaverzekering en het is goedkoper dan een kapitaalverzekering.

Het is belangrijk om u goed in te lezen in de verschillende typen verzekeringen en hun voor- en nadelen. Denk goed na over welke soort u kiest op basis van uw persoonlijke wensen voordat u de verschillende soorten uitvaartverzekeringen gaat vergelijken.

Uw keuze voor een uitvaartverzorger is altijd vrij

70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Maar er bestaan nog altijd veel misverstanden over. Zo spreken wij met enige regelmaat mensen die denken verplicht te moeten kiezen voor de uitvaartverzorger die de verzekeraar aanwijst. Gelukkig is dat niet waar. U bent altijd vrij om uw eigen uitvaartbegeleider te kiezen, ongeacht waar u verzekerd bent. Dus ook als er een telefoonnummer op uw uitvaartpolis staat dat u moet bellen bij overlijden. Vergelijk op decidee.nl tussen honderden uitvaartondernemers en bespaar gemiddeld €2.000 op uw uitvaart.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.