Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Vergelijkbare artikelen:

Begraven
Melden van overlijden
Omgaan met afscheid

Wanneer is de begrafenis of crematie na het overlijden van een dierbare?

De periode na het overlijden van een dierbare wordt vaak gekenmerkt als een hectische tijd. Dit komt doordat u wordt overspoeld door allerlei verschillende emoties en natuurlijk omdat u de uitvaart moet regelen. Maar wanneer is de begrafenis na het overlijden van een dierbare? De Wet op lijkbezorging geeft aan dat iemand binnen 6 werkdagen en niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven of gecremeerd moet worden.

Op welke dag is de begrafenis?

Wanneer de begrafenis precies plaatsvindt hangt van een aantal zaken af. Omdat het weekend en feestdagen volgens de wet geen werkdagen zijn, kan het soms langer dan 6 dagen duren voordat iemand begraven of gecremeerd wordt.

Als iemand bijvoorbeeld op een vrijdag overlijdt, dan moet diegene uiterlijk op de tweede maandag daarna begraven worden. Maar de familie is natuurlijk ook vrij om dit eerder te doen. De exacte datum hangt ook af van de beschikbaarheid van de gekozen begraafplaats of crematorium.

Waarom niet eerder?

De reden dat iemand niet binnen de termijn van 36 uur begraven mag worden is omdat de politie een strafrechtelijk onderzoek moet kunnen doen als er twijfels zijn of het een natuurlijke doodsoorzaak is of niet. Daarnaast geeft deze termijn nabestaanden de tijd om een passende uitvaart te organiseren.

Uitzonderingen

Nederland zou Nederland niet zijn als er ook uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Als u af wilt wijken van de wettelijke termijn moet u toestemming krijgen van de burgemeester en/of de officier van justitie. Dit kan bijvoorbeeld vanwege religieuze redenen of omdat er familie uit het buitenland aanwezig wil zijn bij de uitvaart. Mocht u dus willen afwijken van de wettelijke termijn, ga dan altijd gelijk langs bij uw lokale gemeente.

Decidee helpt met het vinden van de juiste uitvaartondernemer voor u

Het organiseren van een uitvaart voor uw dierbare is een moeilijke en emotionele klus. In deze periode komt er veel op u af. Decidee helpt u graag met het vinden van de uitvaartondernemer die het beste bij u past. We geven inzicht in de lokale uitvaartverzorgers, de diensten die zij leveren en de prijzen die zij hanteren. Zo stellen we iedereen in staat op een eenvoudige manier een goed geïnformeerde keuze te maken, met als doel de juiste match te creëren tussen de nabestaanden en uitvaartverzorger.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt