Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Vergelijkbare artikelen:

Thanatopraxie

Verzorging overledene – Balsemen

Na een overlijden kan het lichaam op verschillende manieren worden behandeld zodat het zo lang mogelijk in een goede, natuurlijke conditie blijft. Bepalend voor de keuze voor een specifieke behandeling is de periode dat een lichaam in conditie moet blijven. Hier leest u meer over balsemen.

Wat is balsemen?

Balsemen is het voor langere tijd conserveren van een lichaam. Bij dit proces worden chemische stoffen, formaldehyde opgelost in water, toegediend waardoor het afbraakproces wordt vertraagd of zelfs kan worden stopgezet. In de historie werd vaak voor deze techniek gekozen door leden van het Koningshuis of geestelijken. Wanneer een lichaam verplaatst moet worden naar het buitenland is balsemen toegestaan als ook wanneer een lichaam ter beschikking is gesteld aan de wetenschap.

In Nederland is deze manier van conserveren in het algemeen niet toegestaan. Nadat in 2010 de Wet op de lijkbezorging is aangepast, kan toestemming worden aangevraagd via het Ministerie van Volksgezondheid, Welvaart en Sport. Het is in Nederland niet toegestaan om het lichaam van een overledene te balsemen. Of te behandelen op een andere manier die meer dan 10 dagen effect heeft. U kunt ontheffing van dit verbod aanvragen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Na het balsemen krijgt het lichaam meer kleur doordat de vloeistof in het lichaam wordt gecirculeerd. Deze vloeistof met kleurstoffen zorgt voor een natuurlijke, roze kleur. Voor de nabestaanden is het een prettiger en beter herkenbaar aangezicht. Niet alle veranderingen in het lichaam, zoals bloeduitstortingen, kunnen door balseming worden vervaagd. Dan is een speciale make-up een oplossing.

Koeling

Een andere manier om het lichaam in conditie te houden is door koeling. Bij balsemen is het niet nodig om het lichaam te koelen.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt