Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Wat te doen bij een overlijden in het buitenland?

Het laatste waar u aan wil denken op vakantie, is de mogelijkheid van een overlijden. Toch komen er per dag ruim 2 Nederlanders om in het buitenland. Weet u wat u moet doen bij een overlijden in het buitenland?

Plaats van overlijden

Er zijn een aantal zaken belangrijk om te weten bij een overlijden in het buitenland. We zetten ze hier op een rijtje. Wanneer iemand komt te overlijden in een ziekenhuis, stelt de arts een akte van overlijden op. Daarna wordt er aangifte gedaan in de plaats waar het overlijden plaats heeft gevonden. Ook de gemeente waarin de overledene woonachtig was wordt op de hoogte gesteld. Mocht het overlijden buiten een ziekenhuis plaatsvinden, is het belangrijk dat er zo spoedig mogelijk een arts wordt gewaarschuwd. Bij het vermoeden van een onnatuurlijke dood moet ook de politie worden gewaarschuwd.

Repatriëring

Bij een overlijden in het buitenland, wilt u uiteraard dat het lichaam van uw naaste zo snel mogelijk naar huis vervoerd kan worden. Dit vervoer wordt repatriëring genoemd. Het is belangrijk het overlijden te melden bij de lokale autoriteiten (bijvoorbeeld bij het gemeentehuis). Zij horen u twee dingen te geven: een overlijdensakte en een zogenoemd ‘laissez-passer’: hiermee zorgt u ervoor dat het lichaam terug naar Nederland vervoerd mag worden. Wanneer de lokale overheid dit niet wil afgeven, kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade voor bemiddeling.

Reisverzekering

Bijna iedere reisverzekering vergoedt de terugkeer naar huis van de overledene na een overlijden. De kosten die aan dit vervoer verbonden zijn kunnen hoog oplopen. Sluit dus altijd een reisverzekering af voordat u op vakantie gaat. Wanneer de overledene een reisverzekering afgesloten had, is het belangrijk zo snel mogelijk na overlijden contact op te nemen met de alarmcentrale van deze verzekering. De verzekering zorgt er dan voor dat het lichaam van de overledene veilig terug naar Nederland wordt vervoerd.

Wintersport

Wanneer u op wintersport gaat en een risicovolle sport gaat beoefenen, zorg dan altijd dat u goed kijkt naar de dekking van uw reisverzekering. Bij sommige verzekeraars moet u in dit geval namelijk de dekking ‘wintersport’ of ‘gevaarlijke sporten’ afsluiten. Zonder deze dekking bent u bij een dodelijk ongeval niet altijd verzekerd voor de terugkeer naar huis.

Niet verzekerd?

Wanneer de overledene geen verzekering had, zijn de gemaakte kosten voor rekening van de nabestaanden. Wanneer zij de kosten niet kunnen betalen, kan dit nare gevolgen hebben. De lokale autoriteiten regelen in dit geval een begrafenis of crematie in het land waar het overlijden plaats heeft gevonden.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt