Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Vergelijkbare artikelen:

Begraven
Cremeren
Elektrisch cremeren
Resomeren

Ter beschikking stellen aan de wetenschap

Wanneer een persoon komt te overlijden, kunnen we er in Nederland voor kiezen het lichaam te begraven, te cremeren of ter beschikking te stellen aan de wetenschap. In dit artikel leest u meer over hoe u uw lichaam ter beschikking kunt stellen aan de wetenschap, wat er met uw lichaam gebeurt en of het gecombineerd kan worden met orgaandonatie.

Wat gebeurt er met mijn lichaam?

Na het overlijden wordt het onderwijsinstituut op de hoogte gebracht. Op dat moment wordt er besloten door het instituut aan de hand van de doodsoorzaak en of het lichaam daadwerkelijk nodig is of zij het lichaam accepteren. Het kan namelijk zo zijn dat er genoeg lichamen beschikbaar zijn gesteld. Dan komt er alsnog een begrafenis of crematie. Zodra het lichaam geaccepteerd wordt door het instituut moet het lichaam binnen 24 uur op het instituut zijn. Het lichaam moet worden geconserveerd en kan vervolgens pas na 36 uur worden gebruikt voor onderzoeken.

Door uw lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap leren studenten en arts-assistenten veel over de bouw van het lichaam en medisch specialisten kunnen onderzoek uitvoeren om bijvoorbeeld nieuwe operaties te testen. Nadat het lichaam gebruikt is voor onderzoeksdoeleinden wordt het lichaam anoniem gecremeerd of begraven door het instituut.

Hoe stel ik mijn lichaam ter beschikking?

Wanneer u wilt dat uw lichaam na uw overlijden ter beschikking wordt gesteld aan de wetenschap, kunt u contact opnemen met een anatomisch opleidingsinstituut. Bij de volgende opleidingsinstituten kunt u uw lichaam ter beschikking stellen:

 • Erasmus MC Rotterdam
 • Leids Universitair Medisch Centrum
 • Universitair Medisch Centrum Utrecht
 • Amsterdam Universitair Medische Centra (AMC en VUmc)
 • Radboud Medisch Centrum Nijmegen
 • Academisch Ziekenhuis Maastricht
 • Universitair Medisch Centrum Groningen
 • Universiteit Antwerpen
 • Vrije Universiteit Brussel
 • Universiteit Gent
 • Universiteit Hasselt

Een handgeschreven wilsverklaring, ook wel een codicil genoemd, is een voorwaarde om uw keuze kenbaar te maken en geldig te verklaren. Wat belangrijk is, is dat de nabestaanden goed geïnformeerd zijn over de ter beschikking stelling. Er zal namelijk geen begrafenis of crematie plaatsvinden. Dit kan moeilijk zijn voor nabestaanden. Ook zal er weinig tijd zijn om daadwerkelijk afscheid te nemen, omdat het lichaam binnen 24 uur op het instituut moet zijn. Hou een lijst met telefoonnummers bij al uw andere papieren zodat uw dierbaren snel op de hoogte kunnen worden gebracht in het geval van overlijden en afscheid kunnen nemen.

Op lichaamsdonatie.info vindt u meer informatie over de instituten.

Orgaandonor en de wetenschap

Ook als u orgaandonor bent kunt u uw lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Orgaandonatie gaat altijd voor. Na een donatie kan uw lichaam nog steeds door een opleidingsinstituut worden opgevraagd voor specifiek onderzoek. Niet elk instituut neemt een lichaam aan waarvan organen zijn gedoneerd.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt