Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Resomeren

Na een overlijden kunt ervoor kiezen om te worden gecremeerd of begraven. Een derde optie is om het lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Deze opties zijn vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging (Wlb) . Een nieuwe methode, nog niet opgenomen in de Wet op de lijkbezorging, is resomeren. Op deze pagina leest u meer over het proces en de actualiteiten rondom resomeren.

Wat is resomeren?

Resomeren, ook wel bio-cremeren, is een aanvulling op de huidige uitvaart methodes cremeren, begraven of ter beschikking stellen aan de wetenschap. Resomeren is vergelijkbaar met cremeren. Bij resomeren wordt het stoffelijk overschot met behulp van heet water, hoge druk en kaliumhydroxide opgelost. Na het proces blijven een steriele vloeistof en poeder over, vergelijkbaar met de as na een crematie. Bekijk ook de onderstaande uitleg van de NOS.

Actualiteiten rondom resomeren

  • In Nederland zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit naar voren komt dat mensen zelf willen kiezen voor een uitvaart methode.
  • In 2011 is uit onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) een onderzoeksrapport gepubliceerd waarin wordt geconcludeerd dat resomeren duurzaam, milieuvriendelijk en ruimtebesparend is. Daarnaast is resomeren voordeliger dan begraven of cremeren.
  • In de Tweede Kamer is gestemd om de Wlb aan te passen. De meerderheid was voor.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt