Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Donorwet

Wat is een orgaandonor?

Bij een orgaandonatie staat u een orgaan af aan iemand die deze hard nodig heeft. Oorzaken kunnen zijn omdat het orgaan slecht of niet meer functioneert. Vanwege de slecht of niet werkende orgaan kan het leven in gevaar komen. Een transplantatie van een donor kan een optie zijn om het orgaan te vervangen en ervoor zorgen dat iemand het leven op een normale manier kan hervatten.

De nieuwe donorwet

Vanaf de zomer 2020 gaat de nieuwe donorwet de ‘actief donorregistratiesysteem’ in. Bij geen reactie na twee verstuurde brieven wordt u automatisch orgaan- en weefseldonor. In het donorregister komt een registratie waarin u “geen bezwaar” heeft om gedoneerd te worden. Na het overlijden worden u organen en weefsels automatisch gedoneerd als dit mogelijk is.

Registratie als orgaandonor

Iedereen vanaf de 18 jaar krijgt een brief thuis om een keuze te maken als zij de keuze nog niet hebben gemaakt om orgaandonor te worden. Als er geen reactie is, wordt er na zes weken een nieuwe brief verstuurd met een herinnering om een keuze te maken. Zodra de desbetreffende persoon na de versterkte periode geen antwoord heeft gegeven, komt hij of zij in het donorregister te staan met het kopje “geen bezwaar”. Alle organen en weefsels worden gedoneerd.

Toestemming geven voor orgaandonor

Als u nog niet een keuze heeft gemaakt of u bent nog geen 18 jaar, zijn er vier soorten keuzes waaruit u kunt kiezen:

  • Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie;
  • Nee, ik geef geen toestemming;
  • Mijn partner of familie beslist;
  • De door mij gekozen persoon beslist.

Nabestaande minder inspraak door nieuwe donorwet

De rol van de nabestaande in de nieuwe wet verandert. In de oude regeling mochten de nabestaande nog een keuze maken voor de overledene. Dit was alleen het geval als de overledene geen reactie of keuze heeft gemaakt. In de nieuwe regeling verandert dit. Als de desbetreffende geen keuze maakt of geen reactie geeft, kunnen de nabestaande dit niet meer veranderen. De persoon wordt automatisch gedoneerd.

Oude keuzes worden meegenomen in de nieuwe donorwet

Als u voor de nieuwe regeling een al keuze heeft gemaakt, hoeft u niks meer te doen. Alle geregistreerde gegevens die nu in het donorregistratie staan blijven daar staan. Ook alle keuze die tegen orgaandonor zijn. Via donorregister.nl of de papieren die af te halen zijn bij ziekenhuis en gemeente, kunt u een keuze maken om te doneren na de dood of juist niet. De keuze die nu staat in het donorregister kunt u altijd wijzigen.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt