Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Cremeren

Wanneer een persoon komt te overlijden, kan het lichaam worden begraven, gecremeerd of ter beschikking worden gesteld aan de wetenschap. Hier leest u meer over de keuze voor cremeren.

Wat is cremeren?

Naast begraven is cremeren een veelvoorkomende vorm van lijkbezorging. Het wordt ook wel verassing of lijkverbrandig genoemd. Na het laatste afscheid wordt het lichaam van de overledene door de hitte verast. Wat overblijft is de as.

Het crematorium bewaart de as voor minimaal een maand. Dat is wettelijk vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging. Deze periode is vastgelegd om de optie te behouden de as te onderzoeken op bijvoorbeeld giftige stoffen.

De periode kan ook door de nabestaanden gebruikt worden om een mooie keuze te maken voor de asbestemming. De as wordt aan de nabestaanden overgedragen in een basis-urn. De familie kan natuurlijk kiezen om de as te laten verwerken in prachtige herinneringsproducten. De as kan ook geheel of gedeeltelijk worden uitgestrooid op een aangewezen locatie. Hieraan zijn wel regels verbonden. De urn mag ook geplaatst worden op een speciaal gedeelte van de begraafplaats.

Kiezen voor een crematie

Het aantal crematies in Nederland stijgt elk jaar met een paar procent. In 2018 overleden ruim 153.000 mensen, waarvan meer dan 100.000 gecremeerd zijn. Dit is 65%.

De kosten van een crematie

Het vergelijken van de kosten voor een begrafenis of crematie is lastig, doordat uitvaartverzorgers niet altijd transparant zijn over de kosten van uw wensen. Een crematie is over het algemeen wel goedkoper dan een begrafenis, maar ook daarin kunnen verschillen ontstaan.

Alle bij Decidee aangesloten uitvaartverzorgers hebben hun prijzen wel transparant en inzichtelijk gemaakt. Op de website van Decidee krijgt u een actueel overzicht van prijzen bij u in de buurt.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt