Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Crematie zonder kist

Doorgaans wordt een overledene in Nederland gecremeerd in een kist maar wat zijn de regels hierover? Met dit in gedachte kwamen wij op de vraag: Een crematie zonder kist, mag dat eigenlijk wel? Wij zochten het voor u uit.

Wet op lijkbezorging

Volgens de wet op lijkbezorging worden nabestaanden niet verplicht om een dierbare in een kist te begraven of cremeren. Er zijn een aantal spelregels voor de kist. Deze mag (met uitzondering van kleine onderdelen zoals handvatten, schroeven, etc.) geen kunststoffen of metalen bevatten, ook moet een kist bepaalde afmetingen hebben.

Maar dan resteert de vraag: Mag u iemand cremeren zonder kist? In artikel 8 van de wet staat beschreven dat de overledene in een kist of en ander omhulsel mag worden gecremeerd. Een voorbeeld hiervan is een lijkwade, dit is toegestaan mits deze bestaat uit vergankelijk materiaal. Het is daarentegen niet toegestaan om een lijk zonder enig omhulsel te cremeren.

Waarom cremeren zonder kist?

Er zijn verschillende redenen waarom nabestaanden ervoor kiezen om hun dierbare te cremeren met of zonder kist. Religieuze of culturele zijn overwegingen vaak leidend in het maken van een keuze. Bij het gebruik van een lijkwade zijn de contouren van de overledene nog zichtbaar wat voor sommige nabestaanden erg confronterend kan zijn. Anderen ervaren een uitvaart zonder kist juist als persoonlijker. Tot slot is een crematie zonder kist ook milieuvriendelijker aangezien er minder materiaal verbrand hoeft te worden.

Mocht u ervoor kiezen om uw dierbare te cremeren in een ander omhulsel dan een kist, dan is het belangrijk dat u het crematorium informeert over de mogelijkheden. Er zijn namelijk crematoria die bepaalde omhulsels weigeren wegens hygiënische redenen.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt