Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Begraven

Als een persoon in Nederland komt te overlijden, kan het lichaam worden begraven, gecremeerd of ter beschikking worden gesteld aan de wetenschap. U leest hier onder andere meer over begraven en de verschillende soorten graven.

Wat is begraven?

Het begraven van een lichaam is één van de opties om afscheid te nemen van een dierbare. Begraven wordt ook wel teraardebestelling genoemd. Een mooi voordeel van begraven is dat nabestaanden altijd in de gelegenheid zijn om de overledene op een vaste plek te bezoeken en te herinneren. In 2018 is 65% van de overledenen gecremeerd en 35% begraven.

Verschillende soorten graven

Particulier graf/Familiegraf
Wanneer er wordt gekozen voor een particulier graf, dan is dat graf voor een vooraf bepaalde tijdsduur beschikbaar, meestal voor 10 of 20 jaar. De periode is altijd vooraf bespreekbaar en kan na overleg verlengd worden. Een familiegraf is geschikt voor twee of drie lichamen.

Algemeen graf
De kosten van een algemeen graf zijn lager dan die van een particulier graf. Voor een algemeen graf kun je ook geen grafrechten kopen. Het graf wordt vaak na 10 jaar geruimd zonder dat u dit kunt verlengen. Op een algemeen graf is minder of geen ruimte voor bijvoorbeeld een grafsteen, bloemen en andere decoraties.

De kosten van een begrafenis

Het vergelijken van de kosten voor een begrafenis of crematie is lastig, doordat uitvaartverzorgers niet altijd transparant zijn over de kosten van uw wensen. Een crematie is over het algemeen wel goedkoper dan een begrafenis, maar ook daarin kunnen verschillen ontstaan.

Alle bij Decidee aangesloten uitvaartverzorgers hebben hun prijzen wel transparant en inzichtelijk gemaakt. Op de website van Decidee krijgt u een actueel overzicht van prijzen bij u in de buurt.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt