Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Begrafenis zonder kist

Doorgaans wordt een overledene in Nederland in een kist begraven maar wat zijn de regels hierover? Met dit in gedachte kwamen wij op de vraag: Een begrafenis zonder kist, mag dat eigenlijk wel? Wij zochten het voor u uit.

Wet op lijkbezorging

Volgens de Wet op lijkbezorging zijn nabestaanden niet verplicht om een dierbare in een kist te begraven of cremeren. Er zijn een aantal spelregels voor de kist. Deze mag (met uitzondering van kleine onderdelen zoals handvatten, schroeven, etc.) geen kunststoffen of metalen bevatten, ook moet een kist bepaalde afmetingen hebben.

Maar dan resteert de vraag: Mag je iemand zonder kist begraven? In artikel 8 van de wet staat dat een overledene in een kist of ander omhulsel moet worden begraven. Bijvoorbeeld in een lijkwade, mist deze bestaat uit een toegestaan materiaal. Het is daarentegen niet toegestaan om een lijk zonder enig omhulsel te begraven.

Waarom begraven zonder kist?

Er zijn verschillende redenen waarom nabestaanden ervoor kiezen om hun dierbare met of zonder kist te begraven. Religieuze of culturele overwegingen zijn vaak leidend in het maken van een keuze. Bij het gebruik van een lijkwade zijn de contouren van de overledene nog zichtbaar wat voor sommige nabestaanden erg confronterend kan zijn. Anderen ervaren een uitvaart zonder kist juist als persoonlijker. Mocht u ervoor kiezen om uw dierbare te begraven in een ander omhulsel dan een kist, dan is het belangrijk dat u de begraafplaats informeert over de mogelijkheden.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt