Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Vergelijkbare artikelen:

Begraven
Grafsteenverzekering

Algemeen of particulier graf; welke moet u kiezen?

Wat is het verschil tussen een algemeen of particulier graf?

Er zijn allerlei verschillen tussen een algemeen- en een particulier graf (ook wel een familiegraf genoemd). Het eerste verschil zit in de wetmatige eigenaar. Bij een algemeen graf staat het graf op naam van de begraafplaats of gemeente. De gemeente bepaald dan ook wie er in dat graf worden begraven. Dit gebeurt op chronologische volgorde van overlijden en de personen hebben dus geen onderlinge relatie. Een particulier graf daarentegen staat geregistreerd op de naam van de nabestaande familieleden. De persoon die de grafrechten krijgt bepaald wie er in dat graf begraven wordt. De grafrechten zijn overdraagbaar, hierdoor kan het graf in de familie blijven als de huidige rechthebbende komen te overlijden.

Een tweede verschil is de looptijd. Het algemeen graf kent over het algemeen een looptijd van 10 jaar (de minimale wettelijke grafrust). Maar deze termijn kan verschillen per begraafplaats. Na deze periode mag de eigenaar van de begraafplaats het graf ruimen. Wanneer er wordt gekozen voor een particulier graf, dan is dat graf voor een vooraf bepaalde tijdsduur beschikbaar, meestal voor 10 of 20 jaar. De periode is altijd vooraf bespreekbaar en kan na overleg verlengd worden. Een familiegraf is geschikt voor twee of drie lichamen.

Hoeveel kost een algemeen of particulier graf?

De kosten van een graf kunnen sterk uiteenlopen per gemeente. Zo betaalt u voor een algemeen graf in Enschede kost 710 euro (10 jaar) terwijl een graf met dezelfde looptijd in Amsterdam bijna 2.000 euro kost. Hetzelfde geld voor de kosten van een particulier graf, in ‘s-Hertogenbosch kost een dergelijk graf voor 20 jaar een respectievelijke €1.700 en in Haarlemmermeer lopen de kosten op tot wel €5.700. Naast de kosten van een graf kunt u ook kiezen voor een grafsteenverzekering. Hier leest u meer over grafsteenverzekeringen.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt