Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Akte van overlijden

De akte van overlijden is een schriftelijk bewijs van overlijden. Het wordt uitgegeven door de afdeling Burgerlijke stand van de gemeente waarin de persoon is overleden. In de meeste gevallen wordt deze akte aangevraagd door de uitvaartondernemer die de uitvaart begeleid. U kunt de akte van overlijden ook aanvragen via de website van de betreffende gemeente.

Wat heb ik nodig voor het aanvragen?

Voor het aanvragen van de akte van overlijden hebt u een overlijdensverklaring nodig. Deze verklaring wordt afgegeven door de arts na het vaststellen van overlijden.

Waarvoor heb ik een akte van overlijden nodig?

Een uittreksel van de akte van overlijden is nodig voor het regelen van de formele zaken na een overlijden. U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld allerlei bankzaken en het regelen van zaken met betrekking tot pensioenen en inkomsten. Tevens krijgt u bij de akte van overlijden ‘verlof tot begraven of cremeren’ waarmee een uitvaart wordt toegestaan.

De ambtenaar van de afdeling Burgerlijke stand geeft het overlijden door aan de gemeentelijke basisadministratie en de belastingdienst.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt