Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Vergelijkbare artikelen:

Islamitische uitvaart
Joodse uitvaart
Hindoestaanse uitvaart

De roze uitvaart

Bij het regelen van een uitvaart is het fijn als de uitvaartverzorger bekend is met uw levensstijl, rituelen en gewoonten. De uitvaart moet passen bij de overledene en kloppen voor de nabestaanden. Voor mensen die geen ‘traditioneel’ leven leiden zal een traditionele uitvaart niet snel een eerste keuze zijn. Er is de afgelopen decennia steeds meer ruimte gekomen voor de persoonlijke invulling van een uitvaart. En omdat iedereen een waardig afscheid verdient dat past bij zijn of haar leven is er ook behoefte aan de zogenaamde roze-uitvaart.


Onder een roze uitvaart verstaan we niet perse een homo- of lesbische uitvaart, maar eerder een uitvaart voor iedereen verzorgd door een uitvaartverzorger die bekend is met de levenswijze van de LGBTI-gemeenschap en ervoor openstaat.

De ‘roze uitvaartverzorger’

Nederland staat bekend om zijn diversiteit in de bevolkingsopbouw en om haar tolerantie ten opzichte van homo’s, lesbi’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Er wonen in Nederland dan ook veel mensen die tot deze groep behoren.

De gemiddelde uitvaart van een homo zal er vaak net zo uitzien als die van een hetero. Maar toch het kan zijn dat iemand die zich bij leven heel (homo)specifiek uitte het op prijs stelt dat de uitvaart wordt verzorgd door een uitvaartverzorger die zelf tot deze groep behoort of er affiniteit mee heeft. Er zijn veel uitvaartverzorgers en ritueelbegeleiders actief die zelf homoseksueel (m/v) zijn of die betrokken zijn bij de homoseksuele levensstijl.

Op Decidee zijn veel uitvaartverzorgers te vinden die deze affiniteit met de LHBTI-gemeenschap hebben en voor deze groep een prachtig en waardig afscheid kunnen organiseren met respect voor het leven van de overledene.

Hoe ziet een roze uitvaart eruit?

De LGBTI-gemeenschap wordt in Nederland vaak in verband gebracht met de kleur roze. Dit hoeft niet te betekenen dat een roze uitvaart ook meteen gepaard gaat met een roze kist en rouwwagen. Sterker nog, uitvaartondernemers die regelmatig roze uitvaarten verzorgen vertellen dat ze dat eigenlijk nooit meemaken. Eigenlijk ziet het overgrote deel van de roze uitvaart er hetzelfde uit als de reguliere uitvaart. Het verschil zit hem in de begeleiding van de uitvaart. De roze uitvaart wordt begeleid door uitvaartverzorgers die de LHBTI-levensstijl omarmen.

Bent op zoek naar een ‘roze uitvaartverzorger’ bij u in de buurt? Gebruik de zoekbalk onderaan deze pagina en filter op ervaring met de LGBTI ‘roze’ uitvaart.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.