Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Wat gebeurt er met
mijn huisdier als ik kom te overlijden?

Vandaag op dierendag lichten wij het volgende onderwerp uit: wat er gebeurt met het huisdier als het baasje komt te overlijden? Weinig mensen denken na over het leven van het diertje nadat zij komen te overlijden. Benieuwd hoeveel mensen dit daadwerkelijk laten vaststellen in een huisdierentestament? Lees het artikel verder.

Het huisdierentestament

Veel mensen vinden het moeilijk om na te denken over het lot van hun diertje nadat zij er niet meer zijn. Zij stellen dit dan ook vaak uit. Om misverstanden te voorkomen, is het verstandig om de wensen in het huisdierentestament op te nemen. Informeer bij familie of nabestaanden of zij het diertje willen overnemen. Maak hierbij duidelijk dat het belangrijk is dat het diertje niet aan het lot wordt overgelaten.

Contact opnemen met een notaris

Zodra er is bepaald wat er met het diertje gebeurt, moet er contact worden opgenomen met een notaris. De notaris kan rechtsgeldig uw wensen noteren in het huisdierentestament. Voor nabestaanden is het ook makkelijker om te bepalen wat er gebeurd met het diertje als dit allemaal centraal is opgenomen in het testament. Voor honden is de overdracht het best geregeld. Voor reptielen is dit het minst geregeld.

Opvang door de dierenbescherming

Familie en andere nabestaanden zijn niet de enige optie als opvang voor het diertje. De dierenbescherming kan de zorg van het diertje ook tijdelijk op zich nemen. Het diertje wordt tijdelijk in een gastgezin geplaatst van de dierenbescherming. Ondertussen wordt er gezocht naar een nieuw en geschikt gezin waar het diertje later naar overgeplaatst wordt.

Wat zegt de statistiek?

47% van de mensen met een huisdier hebben iets geregeld voor hun huisdier als zij komen te overlijden. Dit betekent dat 53% van de mensen met huisdier hier niet bewust mee bezig is. Er is dus een kans dat het diertje aan het lot wordt overgelaten nadat het baasje komt te overlijden. Ondanks dat 47% van de mensen iets geregeld heeft voor het diertjes, heeft slechts 7% van de mensen dit in een huisdieren testament vastgelegd.

Statistieken over de bestemming van huisdieren:

  • 32% van de huisdieren gaat naar familie
  • 30% van de mensen heeft niet nagedacht over het lot van het huisdier
  • 23% van de nabestaande bepaalt wat er gebeurt met het huisdier
  • 7% van de huisdieren gaat naar vrienden
  • 2% van de huisdieren gaat naar andere bekenden
  • 2% van de huisdieren gaat naar het asiel
  • 1% van de huisdieren wordt ingeslapen
  • 2% is anders

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.