Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Thuis opbaren: thuis afscheid nemen van een dierbare

Gastblog – Door Karen Admiraal

 

Over de auteur

Met haar uitvaartonderneming Buitengewoonafscheid zorgt eigenares Karen Admiraal ervoor dat families op een unieke manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare. De naam van haar onderneming zegt het eigenlijk al; Karen haar werkwijze is buitengewoon. In haar visie is een mooi afscheid een afspiegeling van het leven van de overledene.

Bekijk haar profiel op Decidee

Wilt u ook thuisblijven wanneer u komt te overlijden? Of wilt u dat uw dierbaren op een andere plek afscheid van u nemen? Karen Admiraal van uitvaartonderneming Buitengewoonafscheid vertelt wat mogelijk is bij een thuisopbaring, waarom dat een goede keuze is en hoe u dit nu precies regelt.

Thuis afscheid nemen

De meeste mensen overlijden thuis, in het ziekenhuis, een hospice of na een verblijf in een verpleeghuis. In de meeste gevallen wordt de overledene binnen enkele uren overgebracht naar een mortuarium. Dat is vaak een plek buiten de vertrouwde omgeving van alle betrokkenen.

Een fijn alternatief is om thuis afscheid te nemen, daar waar iemand ook zijn leven geleefd heeft. In een vertrouwde en warme omgeving. In overleg met de uitvaartondernemer naar keuze wordt de overledene door de nabestaanden zelf of door de begeleider naar huis gebracht, bijna alles is hierbij mogelijk. Het zelf begeleiden van een dierbare geeft vaak heel veel troost, ontroering en een mooie herinnering. Hoe fijn idee is het dat uw dierbare niet alleen die weg naar huis hoeft te maken? Thuis kan de familie in de week van de uitvaart op een persoonlijke wijze afscheid nemen.

De manier van thuisbrengen is afhankelijk van de woonsituatie van de overledene en de wensen die vooraf zijn uitgesproken. Beneden opbaren geeft de meeste keuzes. Thuisbrengen in een kist naar keuze, de keuze is hierin overigens heel groot, is dan geen probleem. Wanneer de thuisopbaring op een etage plaatsvindt of in een woning met een heel smal entree, wordt de overledene op een brancard naar huis gebracht. Thuisgekomen wordt hij liefdevol verplaatst naar een bed, een mand, een kist of op een opbaarplank. Het thuisbrengen en het opbaren zelf mag de familie doen, met of zonder begeleiding van de uitvaartondernemer. Het is belangrijk daarin uw gevoel te volgen, alles kan en mag.

De juiste condities

Om het lichaam in goede conditie te houden, is het van belang om dit zo snel als mogelijk is te koelen. De afgelopen decennia was daarin niet veel keuze. In de meeste gevallen werd en wordt gebruik gemaakt van een koelplaat direct onder het lichaam of onder de kist. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer opties waarbij koelen niet nodig is en een dierbare zelfs niet koud aanvoelt. Het opbaren van het lichaam met bijvoorbeeld de BIO SAC 200 (koolstof en geïmpregneerde klei) is geluidloos, biologisch en daarom niet schadelijk voor mens, dier en het milieu.

De opbaarplek

In de meeste gevallen is de opbaarplek in de slaapkamer, in een hoek van de woonkamer of in een serre grenzend aan de woonkamer. Maar denk ook eens aan een fleurig tuinhuisje, een werkkamer vol met gemaakte successen of een atelier met artistieke herinneringen..

Een afscheiding is soms gewenst; een kamerscherm, een klamboe of grote vazen met bloemen bieden een natuurlijke afscheiding.

De opbaarruimte kan worden aangekleed met persoonlijke spullen van de overledene of juist van de nabestaanden; bloemen, geprojecteerde foto’s, kaarsen, tekeningen van kinderen en kleinkinderen, schilderijen, mooie teksten en gedichten en alles wat u vindt dat passend en troostvol is en vooral met dát wat goed voelt.

De voordelen van thuis opbaren

Een heel groot voordeel van thuis afscheid nemen, is dat de omgeving voor iedereen vertrouwd is. Daaraan heeft u juist in deze periode zoveel behoefte. Er gelden geen vastgestelde openingstijden en al helemaal geen kosten dan wanneer u uw dierbare wilt bezoeken in een uitvaartcentrum. U kunt zelf bepalen wanneer familie, vrienden en alle verdere genodigden langs mogen komen om afscheid te nemen. Die tijden kunnen op de rouwkaart worden vermeld. De hele week van de uitvaart en de condoleance kunt u naar eigen wens invullen met een hapje, een drankje en fijne muziek. Het is zelfs mogelijk om een muzikant uit te nodigen om een condoleance muzikaal te begeleiden.

Een thuisopbaring geeft vaak een fijn gevoel van troost bij de verwerking van een verlies vindt Karen Admiraal. ‘Afscheid nemen van iemand op een plek waar hij ook geleefd en beleefd heeft. Persoonlijker kan het niet worden. De keuze voor thuis opbaren of niet is een vrije keuze en dat moet ook zo blijven. Op een andere plek afscheid nemen is natuurlijk prima. In dat geval kunt u er nog voor kiezen om tijdens de allerlaatste autorit langs het huis van de overledene te rijden en op die manier afscheid te nemen van dit thuis met herinneringen’, aldus Karen Admiraal.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.