Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Stop met onterechte kosten voor opbaren overledenen

Dinsdag 23 april 2019 (Bron: RTL Nieuws)

Decidee

Bent u op zoek naar een transparante uitvaartverzorger bij u in de buurt? Vergelijk uitvaartverzorgers via de zoekbalk onderaan deze pagina en filter op basis van uw wensen.

Mocht u vragen hebben of bent u op zoek naar advies? Bel dan:

Bel 010-3076386

Verzorgings- en verpleeghuizen rekenen ten onrechte kosten voor het opbaren van overledenen, ook wanneer een bewoner die is overleden wordt opgebaard in zijn of haar kamer. Er wordt geld gevraagd aan familie, terwijl ze voor de huur van de kamer geld krijgen van de overheid, rapporteert het RTL Nieuws. De uitvaartbranche herkent deze praktijken en veel uitvaartverzorgers zien het met regelmaat gebeuren. Dit vraagt om een stop.

Vuist tegen wanpraktijken

De Wet Langdurige Zorg schrijft een regeling voor waarbij zorginstellingen vanaf het moment van overlijden vergoed worden voor eventuele kosten voor leegstaande kamers. Toch durven veel zorginstellingen huur te vragen aan nabestaanden die soms wel oploopt tot 100 euro per dag. Dit is erg krom, omdat zorginstellingen zelf niets doen aan laatste verzorging. Het is de uitvaartverzorger die de koeling en airco regelt en de verzorging voor zijn rekening neemt. Het is dan ook heel raar dat zorginstellingen geld durven te vragen voor enkel de huur van een kamer die eigenlijk al is betaald. Uitvaartverzorgers maken daarnaast mee dat zorginstellingen via hen deze kosten op nabestaanden proberen te verhalen. Maar steeds meer uitvaartverzorgers maken nu een vuist tegen deze wanpraktijken en hebben de noodklok geluid.

Onacceptabel excuus

Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat zorginstellingen deze kosten durven te vragen om mensen te ontmoedigen om familieleden op de kamer op te baren. Op die manier proberen ze leegkomende kamers zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor nieuwe cliënten. De wachtlijsten zijn namelijk lang en de vergoeding vanuit de Wet Langdurige Zorg is lager dan de huur die zij anders voor een kamer kunnen vragen.

Brancheorganisatie Actiz spreekt van een onacceptabel excuus om binnen een periode van zeven dagen na overlijden geld te vragen voor een kamer. Zij gaan de discussie met zorginstellingen aan.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.