Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Stilte tijdens
de dodenherdenking

Het is vandaag de nationale dag van de stilte. Op deze dag worden de vele facetten van stilte – de beleving, werking en waarde – onder de aandacht gebracht bij een zo breed mogelijk publiek. In dit artikel gaan we in op het fenomeen: stilte bij herdenkingen. Hoe is het idee voor een stilte ontstaan en welke landen hebben dit allemaal na de eerste herdenking overgenomen? Lees meer over het symbool van de twee minuten stilte.

De eerste publieke stilte ter wereld

De eerste keer twee minuten stilte is ontstaan in Groot-Brittannie in 1919. Maar daarvoor is er ook al een poging gedaan. In 1910 werd tijdens de begrafenis van de Britse koning Edward en tijdens het internationale congres voor vrouwen een publieke stilte geïntroduceerd. Deze stilte was echter niet bedoeld als herdenking maar als protest.

De eerste stilte als herdenking

Terug naar 1919, het idee voor de twee minuten stilte als herdenking is afkomstig van twee mannen: Edward George Honey en Percy Fitzpatrick. De twee mannen hebben los van elkaar het idee voor de stilte ingestuurd. Edward heeft een brief naar de Times gestuurd en Percy heeft de koning benaderd. Uiteindelijk is het besluit voor de twee minuten stilte afkomstig vanuit een koninklijk besluit. In 1919 is voor de eerste keer een twee minuten durende stilte geïntroduceerd als herdenking voor de Eerste Wereldoorlog.

Remembrance Day

De twee minuten stilte is in het leven geroepen om de roemrijke doden die zijn gestorven in de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Volgens de toenmalige Britse premier was het “een nederig teken van dankbaarheid aan hen die sterven, opdat wij overvloediger zouden kunnen leven.” De oproep tot stilte sloot aan bij de Britse nationalistische ideologie. Tot de dag van vandaag wordt deze stilte nog steeds gehouden op Remembrance Day, de dag die jaarlijks valt op 11 november.

Andere landen volgden

Na Groot Brittannië volgde andere landen de twee minuten stilte op. Frankrijk deed een eerste poging in 1921 en Italië in 1922. Deze twee landen deden dit op hun eigen manier. Mussolini heeft de stilte gecombineerd met fascistische en militaire propaganda. Bij de Fransen wilde het de eerste keer niet meewerken. Het jaar ervoor zwegen de parlementariërs twee minuten. Toen ze dit wilden uitbreiden tot het gehele volk liep dit in de soep. Er moest destijds nog veel gebeuren voordat ieder zou meewerken aan de stilte.

Nederland deed ook een poging

In Nederland verliep het de eerste keer ook niet soepel. 1922 is er geprobeerd om tijdens het Geuzenfeest in Den Briel de inname van 1572 te herdenken. Toen de koninklijke familie arriveerde sloeg het kabaal los. Na de Tweede Wereldoorlog in de stilte gekoppeld aan de jaarlijkse dodenherdenking die plaatsvindt op 4 mei. Op de Nederlandse Antillen is er eerder een twee minuten stilte geweest op 10 mei 1940 toen in Nederland de oorlog uitbrak.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.