Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Situatie Yarden ernstiger dan gedacht: uw polis mogelijk versoberd

Donderdag 2 mei 2019

Hou mij op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven omtrent alle laatste ontwikkelingen rondom Yarden? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.


Bent u polishouder bij Yarden? Dan moet u vrezen voor korting op uw uitvaartuitkering. Decidee berichtte eerder al over financiële problemen bij uitvaartverzekeraar Yarden en de mogelijke consequenties voor naturapolishouders. Volgens het Financieel Dagblad is de financiële positie van Yarden echter nog verder verslechterd. Dat betekent dat alle polishouders van Yarden zich zorgen moeten maken over hun uitvaartuitkering.

Positie Yarden erger dan gedacht

Vorige maand schreven diverse media al over de benarde situatie van uitvaartverzekeraar Yarden, die maar liefst een miljoen polishouders heeft. De kapitaalbuffers blijken nu nog veel lager dan toen gedacht. Een groot deel van de verzekerden moet er ernstig rekening mee houden dat hun uitvaart niet volledig wordt vergoed.

Uitvaartkosten gestegen

Doordat uitvaarten de afgelopen jaren veel duurder zijn geworden heeft Yarden de afgelopen jaren flink moeten toeleggen op de polissen. Uit cijfers van Decidee blijkt dat een uitvaart tegenwoordig gemiddeld 6800 euro kost. De naturapolissen van Yarden zijn berekend op een veel lager bedrag. Omdat Yarden in de afgelopen jaren het verschil niet goed heeft gemaakt met beleggingen, kan de verzekeraar mogelijk niet aan de verplichtingen voldoen.

Hoogst uitzonderlijke situatie

De situatie bij Yarden is hoogst uitzonderlijk. Het gebeurde de afgelopen eeuw een keer eerder dat een Nederlandse verzekeraar zijn verplichtingen niet volledig kon nakomen. In 1995 werden de polissen van 12.000 polishouders van Vie d’Or versoberd, een kleine verzekeraar die failliet werd verklaard. De situatie die zich momenteel bij Yarden raakt een miljoen polishouders en is daarmee veel omvangrijker. Polishouders van een naturaverzekering kunnen vrijwel zeker een versobering verwachten.

Overname niet aantrekkelijk

Diverse grote marktpartijen hebben de overname van de uitvaartpolissen van Yarden de rug toe gekeerd, omdat de dure portefeuille van vooral naturaverzekeringen niet aantrekkelijk is. Afgelopen week liet Dela al weten geen interesse te hebben in een mogelijke overname. Een speciale eenheid van De Nederlandse Bank houdt momenteel toezicht en Yarden heeft een herstelplan ingediend bij de toezichthouder.

Wat betekent dit voor u?

Heeft u in het verleden een polis afgesloten bij Yarden? Er bestaat dan een kans dat uw polis wordt ‘afgestempeld’, wat betekent dat uw polis gedwongen wordt versoberd. Ook dreigt de extra uitkering die u krijgt als u de uitvaart via Yarden laat regelen te vervallen. Dat is een zorgelijke situatie, omdat de kosten van uw uitvaart hierdoor mogelijk niet meer volledig gedekt worden.

Wat kunt u doen:

  1. Check de voorwaarden van uw polis bij Yarden.
  2. Bekijk of de hoogte van uw dekking past bij uw uitvaartwensen.
  3. Ga naar www.decidee.nl en vergelijk mogelijkheden en prijzen van alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt. Vergelijken loont: een uitvaart hoeft niet altijd duur te zijn en u bespaart al snel 2.000 euro.
  4. Belangrijk om te weten: uw keuze voor een uitvaartverzorger is altijd vrij, ongeacht waar u verzekerd bent.
  5. Vragen of advies nodig? Neem kosteloos contact op met de uitvaartexperts van Decidee via onderstaand telefoonnummer of via de livechat op deze pagina.Bel 010-3076386

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.