Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Onderzoek grafkosten tussen de vier grootste gemeenten

Donderdag 29 augustus 2019

Gemeenten houden er de meest uiteenlopende prijzen op na met betrekking tot begraven. Wat opvalt is dat Rotterdam de kroon spant qua kosten voor een algemeen graf. Een algemeen graf wordt gezien als de voordeligste optie voor een begrafenis. Dit komt doordat de gemeentelijke begraafplaatsen in Rotterdam een langere grafrusttermijn hanteren dan begraafplaatsen in de andere steden. Decidee heeft de afgelopen maand de prijzen van 296 begraafplaatsen en 26 crematoria onder de loep genomen aan de hand van de meest actuele prijsinformatie.

Aanleiding onderzoek

Wanneer mensen geconfronteerd worden met een overlijden komen zij erachter dat de prijsopbouw van een uitvaart zeer complex is. Er komt nogal wat uitzoekwerk bij kijken. Samen met meer dan 100 aangesloten uitvaartverzorgers heeft Decidee de afgelopen 8 maanden grote stappen gemaakt in het aanbrengen van transparantie in deze markt en in het meer inzichtelijk maken van de kosten.

Decidee heeft gemerkt dat veel nabestaanden vragen hebben omtrent de prijzen van begraafplaatsen en crematoria bij het regelen van een uitvaart. Deze zijn vaak erg ondoorzichtig. Bij navraag onder verschillende uitvaartverzorgers bleek dat zij dat ook beamen, sterker nog: ze noemen het een doolhof. Daarnaast hebben we vernomen dat er grote verschillen zijn tussen gemeenten met betrekking tot de kosten van crematies en begrafenissen. Voor Decidee was dit aanleiding genoeg om op onderzoek uit te gaan om te achterhalen hoe groot de verschillen daadwerkelijk zijn.

Omvang van onderzoek

We hebben voor het onderzoek alle begraafplaatsen en crematoria onder de loep genomen in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en de respectievelijke gebieden om deze gemeenten heen. Soms was er onduidelijkheid over de kosten en af en toe was er geen tarievenlijst beschikbaar. In die gevallen hebben we telefonisch contact opgenomen met de begraafplaats of het crematorium. Voor het onderzoek zijn in totaal 296 begraafplaatsen en 26 crematoria onder de loep genomen.

Onze bevindingen

Hieronder ziet u de resultaten van ons onderzoek. Per stad is er gekeken naar de gemiddelde prijs van een algemeen graf, een particulier graf, een crematie ‘met dienst en condoleance’ en een crematie ‘zonder dienst en nabestaanden’.

Wat direct opvalt zijn de grote verschillen in kosten. Zo is een algemeen graf in Rotterdam veruit het duurst, terwijl een particulier graf daar juist weer het voordeligst is. Je zou op basis van dit onderzoek kunnen concluderen dat het voordeliger is om uit te wijken naar een andere stad voor je begrafenis of crematie.

Algemeen graf

Een algemeen graf is een graf dat niet op naam staat van de nabestaanden van de overledene, maar op naam blijft van de begraafplaats (vaak in eigendom van de gemeente). De begraafplaats bepaalt dan ook wie er in dat graf begraven wordt, vaak op volgorde van begraven. Dat zijn meestal twee of drie personen die elkaar volstrekt niet kennen. De periode dat iemand in een algemeen graf blijft liggen is vaak de tijd van de minimale grafrust, wettelijk bepaald op 10 jaar. In ons onderzoek is uitgegaan van een gemiddelde prijs voor het goedkoopste algemeen graf, dat doorgaans voor een periode van 10 jaar inclusief onderhoud en plaatsing van een gedenktegeltje wordt afgegeven. Opvallend is dat de gemeentelijke begraafplaatsen in Rotterdam de grafrust hebben vastgesteld op 15 jaar. Dit resulteert direct in hogere kosten voor de nabestaanden.

Particulier graf

Een particulier graf staat wel op naam van een van de nabestaanden van de overledene. Deze persoon krijgt de zogeheten grafrechten (zo wordt het ‘eigendom’ of eerder de huur van het graf genoemd). De houder van de grafrechten bepaalt wie er in het graf begraven mag worden. Deze grafrechten zijn overdraagbaar, zodat deze ook in de familie kunnen blijven als de vorige rechthebbende komt te overlijden. Er wordt daarom ook wel eens gesproken van een familiegraf. Een particulier graf wordt meestal voor een vaste termijn uitgegeven en is daarna te verlengen. In ons onderzoek is uitgegaan van een gemiddelde prijs voor een particulier graf voor 10 jaar inclusief onderhoud, exclusief de kosten voor plaatsing en onderhoud van een gedenksteen.

Crematie met dienst en condoleance

Cremeren is het populaire alternatief voor begraven, waarbij het lichaam van de overledene wordt verbrand. Bij een crematie hoeven nabestaanden geen graf te onderhouden en niet na te denken over eventuele verlengingen van grafrechten. De kosten van cremeren zijn lager dan begraven en er zijn legio mogelijkheden voor de asbestemming. Een crematie vindt plaats in een crematorium. In ons onderzoek is uitgegaan van een gemiddelde prijs voor een crematie met afscheidsplechtigheid van 45 minuten met aansluitend een condoleance van 45 minuten.

Crematie zonder dienst en nabestaanden

Een crematie zonder dienst en nabestaanden noemt men ook wel een technische crematie. Het is een normale crematie zonder ceremonieel afscheid. Voor mensen die afscheid willen nemen op hun eigen manier, bijvoorbeeld thuis, of mensen met een krap budget, biedt de technische crematie uitkomst. Het is momenteel de meest voordelige manier om een uitvaart te regelen. In ons onderzoek is uitgegaan van een gemiddelde prijs voor een crematie zonder dienst en zonder nabestaanden.

Conclusie

De hypothese dat de verschillen tussen graf- en crematiekosten groot zijn en er veel onduidelijkheid bestaat omtrent de kosten blijkt juist. Het heeft ons veel moeite gekost om de gegevens los te krijgen bij de begraafplaatsen en crematoria en het is dan ook niet raar dat het voor zowel consumenten als uitvaartverzorgers als een doolhof wordt ervaren.

Decidee heeft als missie de uitvaartbranche transparant te maken en blijft daarom de komende maanden onderzoek doen naar graf- en crematiekosten op landelijk niveau. Daarnaast lanceert Decidee de komende maand, voor de regio’s waarin wij reeds actief zijn, een uitvaartconfigurator waarin de opgehaalde graf- en crematiekosten zijn verwerkt en inzichtelijk zijn gemaakt. Op die manier dragen we weer een extra steentje bij aan de transparantie in de uitvaartbranche.

Over Decidee

Decidee is actief sinds januari 2019 en biedt haar vergelijkingsplatform inmiddels aan in de regio’s Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Op Decidee kunnen families uitvaartverzorgers met elkaar vergelijken op diverse aspecten. Zo kunnen zij zien welke uitvaartverzorgers er actief zijn in de buurt, wat zij leveren qua diensten, wat de prijzen zijn die zij hanteren en welke ervaringen andere mensen met deze uitvaartverzorger hebben.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.