Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Nadenken over de dood
op Lowlands 2019

Maandag 19 augustus 2019

Twee weken geleden rapporteerden wij over het initiatief ‘de dooie hoek’ van Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam op Lowlands 2019. Afgelopen weekend zijn duizenden jonge festivalgangers gevraagd om stil te staan bij de dood. Opgebaard tussen 6 planken kon men zijn eigen uitvaart bijwonen, met op de achtergrond zelf gekozen muziek. Daarnaast werd men gevraagd de grootste levenswens vast te leggen op een bucketlist-muur en vragen te beantwoorden omtrent zijn of haar digitale nalatenschap.

Tussen zes planken

De groepen festivalgangers die afgelopen week binnenkwamen in ‘de dooie hoek’ reageerden erg verschillend op de opgemaakte rouwkamer met open kist. Anne Geert van Driel, docent onderzoeker aan de Hogeschool Rotterdam en tevens verpleegkundige zegt dat er uit de veelal jolige bezoekers vaak bijzondere woorden kwamen als zij een vriend of vriendin in de kist zagen liggen met op de achtergrond zelf gekozen rouwmuziek. De sfeer sloeg soms over van joligheid tot bedroefdheid en af en toe vloeide er een enkele traan.

De dood als taboe

Het nadenken over de dood en de betekenis ervan blijft een taboe onder de jeugd. Jet van Esch, arts-onderzoeker aan het Erasmus MC werkt al bijna tien jaar in de palliatieve zorg in een hospice en maakt de dood van heel dichtbij mee. Zij vindt dat de jeugd meer stil moet staan bij de dood. Met het initiatief op Lowlands probeert zij het thema dan ook bespreekbaar te maken en ervan te leren.

Hoe ga je dood en wat betekent dat? Een paar generaties geleden stond men vaker stil bij de dood en speelde het een grote rol in ons leven. Maar door de stijgende levensverwachting lijkt de dood steeds verder weg te staan voor de jeugd en denkt men er tegenwoordig bijna niet meer over na.

Met een enquête werd aan bezoekers gevraagd om na te denken over de dood en nalatenschap. Het leven van jonge mensen speelt zich voor een groot deel af in een online omgeving. Met vragen werden bezoekers dan ook aangezet om na te denken over hun ‘digitale ik’. Het kan namelijk bijzonder pijnlijk zijn voor nabestaanden om op Facebook een verjaardagsherinnering te krijgen van een overleden dierbare, of via LinkedIn een werkjubileum voorbij te zien komen dat in werkelijkheid nooit is behaald.

Bucketlist

Het laatste onderdeel van ‘de dooie hoek’ was een bucketlist-muur, waarop bezoekers konden opschrijven wat zij nog willen doen voordat zij sterven. De antwoorden liepen uiteen van ‘saai worden en kinderen krijgen’ tot ‘de wereld zien’. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd op de projectwebsite van de Hogeschool Rotterdam. Hieronder vindt u alvast een videoverslag gemaakt door de onderwijsinstelling.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.