Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Mindfulness
bij rouwen

Het thema ‘leven en dood’ is ook voor app-ontwikkelaars een interessant onderwerp. Onze redactie is constant op zoek naar innovaties en ontwikkelingen in de uitvaartbranche. Wij vertellen u in deze blog graag meer over allerlei mindfulness-apps.

Wat is mindfulness?

Bij mindfulness komt er inzicht in wat voor gevoelens er echt spelen. Het is dus geen kalmeringsmiddel. Tijdens mindfulness wordt er ook stilgestaan bij gevoelens als angst, somberheid en verdriet. In het rouwproces is er vaak sprake van verdriet. Mindfulness kan ervoor zorgen om deze gevoelens echt te begrijpen en deze aan te pakken. Belangrijk is dat er bewust in het huidige moment wordt geleefd.

Luisteren naar de stem van jouw hart

Er zijn drie elementen die worden onderscheiden binnen mindfulness: gerichte aandacht, huidige moment en geen oordeel. Het hebben van geen oordeel is belangrijk voor het accepteren van de huidige situatie. Er moet geluisterd worden naar je hart om de huidige situatie te begrijpen en deze daardoor te veranderen. Vele weigeren om emoties binnen te laten waardoor positiviteit afneemt. Mindfulness zorgt ervoor om deze emoties binnen te laten, gevoeliger te worden en meer te leven.

Geschiedenis van mindfulness

Al 2000 jaar lang is mindfulness geïmplementeerd binnen de boeddhistische tradities. Tegenwoordig zijn veel meer mensen bewust van mindfulness. Er worden vele trainingen gegeven om de innerlijke gevoelens te begrijpen. Inmiddels zijn de trainingen speciaal voor doelgroepen ontwikkeld. Bijvoorbeeld voor dementerende mensen, jongeren en bedrijven. Hierdoor is mindfulness redelijk mainstream geworden.

Soorten apps

 • Buddhify
  Binnen Buddhify is er een aanbod van 80 soorten meditaties gericht op het moment van de dag. De app laat zien in een cirkeldiagram hoe lang er per gemediteerd is, hoeveel dagen en welke meditaties er gevolgd zijn. De app is ingesproken door meerdere personen voor de variatie. De app is aan te schaffen voor €5,49.
 • Stop, breathe & think
  Deze app is gericht op de beginners die net begonnen zijn met mediteren. De app vraagt bij opening om wat de geestelijk- en lichamelijk gemoedstand is en daaruit worden oefenen uitgekozen. Oefeningen duren 3 tot 10 minuten. De app is gratis maar tegen betalingen worden de oefeningen langer qua duur en kunnen er extra oefeningen gekocht worden.
 • Headspace
  Headspace is op het moment de bekendste mindfulness-app. De app biedt 10 dagen gratis mediteren aan. De app heeft als thema een vrolijke animatie die ondersteund tijdens het mediteren. Hij laat namelijk zien op welke manier er het beste gezeten en geademd kan worden. Na 10 dagen wordt er een maandelijks bedrag gevraagd van €12,99.
 • Calm
  De app biedt een gratis en betaalde versie aan. De app kan overal op elke moment worden toegepast worden. De app heeft aantal oefeningen als er angst wordt ervaren. Ook voor beter slapen biedt de app een mogelijkheid. De gratis optie geeft 7 dagen toegang tot oefeningen. Na deze dagen kost de app €49,99 per jaar.
 • VGZ mindfulness coach
  In deze app moet er een keuze gegeven worden hoeveel tijd er is voor een sessie en op welke plek je bent. De app speelt hierop in en biedt een hiervoor een sessie. Dagelijks wordt er een herinnering gestuurd om een sessie te doen. Hierdoor motiveert de app om hier echt elke dag tijd in de besteden. Er komen geen extra kosten bij kijken.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.