Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Hoe duur is een grafsteen in Nederland?

Voor veel mensen is het belangrijk om hun dierbare te herdenken, een graf met gedenkteken kan hierbij helpen. Maar hoe duur is een grafsteen in Nederland eigenlijk? En waar moet u op letten wanneer u er een aanschaft?

De kosten van een gedenkteken

De totale kosten van een gedenkteken in Nederland zijn afhankelijk van een aantal zaken. Allereerst het materiaal en de afmetingen van de grafsteen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een kleine herdenkingsplaat voor een algemeen graf met een afmeting van 60 bij 40 centimeter. Een dergelijk model is al verkrijgbaar vanaf €495,00. Aan de andere kant van het spectrum zijn er ook modellen die bestaan uit een combinatie van glas en natuursteen die minimaal vijfduizend euro kosten. Naast natuursteen en glas zijn brons, hout, cortenstaal, roestvrijstaal en zwerfkeien veelvoorkomende materialen die gebruikt worden in grafmonumenten.

Tegenwoordig zijn er nog talloze opties om het gedenkteken verder te personaliseren. Veel mensen kiezen voor een bewerking van het materiaal waardoor het een ruwere of juist een meer gepolijste uitstraling krijgt. Een andere mogelijkheid is om een foto of ander symbool in de steen te laten graveren.

Na het vergelijken van ruim 100 grafstenen van verschillende leveranciers hebben wij gevonden dat de gemiddelde prijs van een grafsteen in Nederland zo’n 1.650 euro kost. Over het algemeen zijn de kosten van de belettering en het plaatsen van het monument wel al inbegrepen in de prijs.

Accessoires

Naast de bovenstaande mogelijkheden zijn er nog talloze opties om het graf van uw geliefde verder aan te kleden. Veel mensen leggen iedere zo veel tijd nieuwe bloemen en kaarsen bij het graf. Anderen vinden het fijn als er weerbestendige foto’s in het monument zijn verwerkt. Daarnaast is er ook nog de bijzetsteen. Dit is een soort kleine grafsteen waar een symbool, extra tekst of een foto op gegraveerd kan worden. Vaak worden deze geplaatst bij bestaande graven of bij een kindergraf.

Overige opties zijn: gepersonaliseerde beeldjes, (religieuze) symbolen, tekstplaatjes, lantarens en kaarshouders.

Vergunning

In sommige steden in Nederland bent u verplicht om een vergunning aan te vragen voordat u een gedenkteken mag plaatsen. Deze vergunning wordt vaak door de leverancier van de grafsteen geregeld, anders kunt u deze zelf bij uw gemeente aanvragen. Bij de aanvraag dient u een tekening en de afmetingen van het grafmonument in te leveren. Vervolgens beoordeelt de gemeente of deze voldoet aan de voorschriften van de desbetreffende begraafplaats. Zo kijken ze bijvoorbeeld of er geen discriminerende teksten of provocerende symbolen op staan.

De kosten hiervan verschillen per gemeente. In Den Haag kost een vergunning voor grafbedekking €50, in Rotterdam is het tarief voor een vergunning bij een algemeen graf €72 en voor een particulier graf is het €144. In Amsterdam is het net iets anders geregeld, daar mogen de begraafplaatsen het tarief zelf bepalen. Harderwijk is een uitschieter, daar kost een vergunning soms wel 232 euro, hiermee is het ook de duurste in Nederland!

Grafsteenverzekering

Veel uitvaartverzekeraars bieden ook de optie voor een grafsteenverzekering. Dit is bedoeld om eventuele schade of diefstal van een gedenkteken te dekken. Ook de bijbehorende accessoires zijn dan meeverzekerd. Wanneer er schade is aan het grafmonument door een storm of vandalisme wordt het herstel dus betaald door de verzekering. Toch zijn er een aantal uitzonderingen wat niet gedekt wordt namelijk schade door: slijtage, een terroristische aanslag of als gevolg van verzakking of constructiefouten.

Tips voor het kiezen van een gedenkteken

Kortom, de kosten van een gedenkteken lopen erg uiteen. Maar waar moet u nou op letten als u een grafsteen wilt aanschaffen? Het is slim om dit niet overhaast te doen, neem ruim de tijd om een passend grafmonument te kiezen voor uw geliefde. Ga als eerste eens oriënteren naar alle mogelijkheden. Denk aan de verschillende materialen en afwerkingen. Wees ook niet bang om hier de hulp van een uitvaartverzorger te vragen, zij hebben hier vaak veel kennis over. Nadat u een beeld hebt over alle opties kunt u ideeën gaan verzamelen en deze combineren. Ga langs bij een showroom waar u de monumenten in het echt kunt zien. Kies bijvoorbeeld een bepaalde stijl of materiaal. Kijk ook gelijk naar de accessoires die beschikbaar zijn en of u deze ook wilt hebben. Zet deze ideeën vervolgens op papier met de bijbehorende kosten. Wees ook niet bang om de leverancier vragen te stellen over de prijs. Dit is namelijk ook een belangrijk onderdeel van het proces.

Als u alle bovenstaande stappen heeft doorlopen kunt u een definitieve keuze maken. Hierdoor weet u zeker dat u een weloverwogen keuze heeft gemaakt en dat uw geliefde een passende en waardige herdenkingsplek krijgt.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.