Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Kijktip:
Eenzaamheid in Japan

Het thema ‘leven en dood’ is voor veel filmmakers en schrijvers een bron van inspiratie. Onze redactie is constant op zoek naar in het oog springende films, series en documentaires en in deze nieuwe rubriek presenteren wij onze volgende kijktip: Tippers, China en Japan.

Individualisme in Japan

In Japan is er sprake van een individualistisch leven. Er wordt verwacht dat zij alles in groepsverband doen en niet voor zichzelf kiezen. Velen kiezen daardoor om zich af te zonderen. Er heerst een prestatiecultuur. Hierdoor ontstaat eenzaamheid bij de bevolking. Mensen hebben geen sociaal contact en blijven op hun kamers omdat zij geen belasting willen zijn voor de maatschappij. Groot deel van de bevolking heeft geen partner. Er is een grote markt voor eenkamerappartementen. Deze appartementen zijn hele kleine ruimtes.

Maatregelen om eenzaamheid tegen te gaan

Er worden allerlei soorten maatregelen getrokken om de eenzaamheid in Japan tegen te gaan. Er zijn businessmodellen ontwikkeld gebaseerd op cultuur zoals rent-a-friend en een uilencafé waar mensen kunnen knuffelen met uilen. Ook wordt er via de literatuur ingespeeld op deze cultuur. Sommige auteurs schrijven over hoe eenzaamheid een bevrijdende en verrijkende cultuur is. Tegenstanders vinden deze ontwikkeling maar een troost en geen oplossing voor het grote maatschappelijke probleem.

Term ontstaan voor eenzame Japanner

Voor de eenzame Japanner is een term ontstaan: Hikikomori. Een half miljoen jongeren komt nooit meer buiten. Zij zitten de hele dag achter de computer spelletjes te spelen. Zij hebben geen contacten meer met de buitenwereld waardoor zij vaak ook alleen sterven in hun appartement. Deze lichamen liggen soms weken zonder dat iemand het merkt te vergaan. Dit twee keer zoveel als 30 jaar. In de ergste gevallen kan een lichaam drie jaar onopgemerkt in een huis liggen. Dit overkwam een man die bij de ingang van zijn keuken lag. Door de stank werd het lichaam ontdekt.

Opruimdiensten ontstaan door eenzaamheid

Voor deze gevallen is er zelfs een markt ontstaan. Speciale opruimdiensten in Japan komen dit soort lichamen en appartementen opruimen. Dagelijks komt het veel dat zulke ploegen onderweg zijn op een appartement op te ruimen. Met de hoeveelheid eenzame mensen in Japan is het niet gek dat dit soort organisaties ontstaan. Zeker als in de boekenwinkels boeken zoals de zelfmoord gids gekocht kan worden.

Geen cijfers van zelfmoord meer vrijgegeven

Een populaire plek waar mensen zelfmoord plegen in Japan is Aokigahara: het Japanse zelfmoordbos. Verdwaald raken in het bos kan heel makkelijk omdat deze erg groot is en alles op elkaar lijkt. Ook is er geen bereik in dit bos omdat de bomen de stralingen tegenhouden. Er valt dus niet te navigeren. Sinds 2004 heeft Japan geen cijfers meer vrijgegeven over hoeveel mensen in het bos zijn overleden.

Online te bekijken

De aflevering van Trippers: China en Japan kunt u direct kijken via uitzendinggemist.nl. De aflevering kan schokkende beelden bevatten die niet voor iedereen geschikt zijn.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.