Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Doodgewoon
in de klas

Sterven hoort bij het levenscyclus. Meestal gebeurt dit rond oudere leeftijd maar in sommige gevallen komt iemand eerder te overlijden door ziekte of een ongeluk. Over de dood wordt vaak niet gepraat en wordt gezien als taboe. Maar hoe wordt een kind voorbereidt op een komende overlijden van een dierbare? Doodgewoon in de klas is een lespakket voor groep 7 en 8 waarbij kinderen bewust worden gemaakt van het feit dat overlijden een deel van het leven is.

Begrip overlijden moeilijk te begrijpen

Iedereen krijgt te maken met de dood. Voor kinderen is dit vaak onbegrijpelijk. Zij vinden het dan ook moeilijk om met de dood en verdriet om te gaan. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de kinderen een dood dichtbij hebben meegemaakt. Het is belangrijk om niet te wachten tot het overlijden daar is. Praat met het kind over het onderwerp zodat dit onbegrijpelijke gevoel een plekje kan krijgen.

Lespakket voor groep 7 en 8

Dood gewoon in de klas in een gratis lespakket waarbij kinderen op spelenderwijs bewust worden van het overlijden. Aan de hand van dit lespakket wordt de dood samen onderzocht, kunnen kinderen ideeën verzinnen en hun eigen gedachten over de dood vormen. Zodra het afscheid nemen op school betekent is, zijn kinderen ook sneller geneigd om dit gevoel te delen. Geef de kinderen het gevoel dat emoties er mogen zijn en zij deze mogen uiten.

Zowel klassikaal als in groepsverband

De opdrachten van het lespakket zijn digitaal en downloadbaar. Sommige opdrachten moeten individueel gemaakt worden en andere in groepsverband. De opdrachten zijn gemakkelijk te maken en passend bij hun leeftijd. De onderwerpen die worden besproken zijn: alles gaat voorbij, begraven en cremeren, rituelen en cultuur en rouw en herinnering.

Gehele jaar terugkoppeling op lespakket

Er wordt aangeraden om in de eerste periode te beginnen met het lespakket. Gedurende het jaar kan erop teruggegrepen worden bijvoorbeeld tijd halloween, allerzielen, dodenherdenking en week van de begrafenis. Het pakket sluit goed aan bij de reguliere lessen zoals taal, biologie, wereldoriëntatie en kunst. Tijdens de lessen wordt er ook gewerkt aan de identiteit van de kinderen en burgerschapsvorming. Het lespakket helpt ook bij de leerlijn van sociale-emotionele ontwikkeling.

Voor docenten zelf in te vullen

De tijdsduur van het lessenpakket kan zelf ingevuld worden. Van een uur tot een gehele week kan hieraan besteed worden. De leerkracht bepaald zelf welke opdrachten het beste bij de klas past en de hoeveelheid tijd zij hieraan wilt besteden. Ook is er een mogelijkheid om een gastles te organiseren. Een expert uit de uitvaartbranche komt vertellen over het afscheid nemen tot aan omgaan met de dood. De gastspreker is gratis te regelen via Museum Tot Zover.

Gratis te downloaden

Het gratis lespakket is te gebruiken via de site doodgewoonindeklas.nl. Hier staan allerlei soorten opdrachten die in de klas gebruikt kunnen worden. Het stripfiguurtje Kleine Hein is speciaal ontwikkeld voor het lespakket en neemt de kinderen mee door het lespakket.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.