Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Digitale hulp
voor uitvaart

AD/Rotterdams Dagblad
Dinsdag 16 april 2019

Download het artikel hier:

Makkelijker kunnen kiezen in moeilijke tijden. Dat is het idee van Decidee: de vergelijkingssite voor uitvaartverzorgers.

Jasper Monster (AD/Rotterdams Dagblad) Voor veel consumenten zijn tv-programma’s als Kassa en Radar een betrouwbare informatiebron. Al jarenlang stellen de makers misstanden aan de kaak en geven zij kijkers onafhankelijk advies. Maar niet alleen de consument doet zijn of haar voordeel met de informatie. Ook voor beginnende ondernemers zijn de programma’s een dankbare inspiratiebron. ,,In korte tijd zag ik een aantal uitzendingen voorbij komen over de uitvaartbranche”, zegt Fons Korstanje (26). ,,Daarin kwam vooral naar voren dat de branche totaal niet transparant was. Dat beeld herkende ik helemaal niet.”

Drager

Want ondanks zijn leeftijd heeft Korstanje op dat moment al een redelijke kennis van de uitvaartwereld. Als drager bij begrafenissen komt hij regelmatig in contact met verschillende begrafenisondernemers. ,,Allemaal vakmensen en daarom werd ik ook verrast door de uitzendingen. Daar wilde ik wat mee doen.” Uiteindelijk komt het idee van Korstanje terecht bij ondernemer Hans Wichers (37). Het duo kent elkaar van de borrels in het studentenhuis waar ze los van elkaar hebben gewoond. ,,Toen zijn we met elkaar gaan praten en kwamen we snel op het idee van een vergelijkingssite voor de uitvaartbranche“, zegt Wichers. ,,Het regelen van een uitvaart is een emotioneel moment, er komt heel veel op je af en dan moet je wel de goede en geïnformeerde keuze kunnen maken. Niet alleen de prijs en de mogelijkheden moeten duidelijk zijn, maar het gevoel moet ook goed zijn.”

Terras

Op een terras in het centrum van Rotterdam ontstaat uiteindelijk het definitieve idee voor een eigen bedrijf: Decidee. ,,Dit is een hele traditionele markt”, legt Wichers uit. ,,Klanten komen naar de aanbieders toe, maar tegelijkertijd is er veel onduidelijkheid. Er is altijd sprake van maatwerk, maar er staan geen prijzen online. Totaal niet transparant.” ‘Het gaat zoals het gaat’, noemen de twee ondernemers die gang van zaken. ,,Vaak krijgen mensen na afloop van een uitvaart te maken met een torenhoge factuur waar ze van schrikken omdat niet duidelijk is waar al dat geld naar toe is gegaan. Dan krijgt zo’n dag een nare bijsmaak in plaats van dat het een waardig afscheid is.” Daar wil Decidee op eigen wijze een eind aan maken. Anders dan de ‘normale’ vergelijkingssite – waar vaak alleen de droge feiten worden opgesomd – komt op de site van Korstanje en Wichers ook de ondernemer in beeld. ,,Natuurlijk staat al die informatie ook bij ons op de site, maar wij benaderen alle uitvaartondernemers ook persoonlijk. Gaan op bezoek met een fotograaf en tekstschrijver. Een uitvaart gaat om meer dan de prijs, het gaat om gevoel. Past iemand bij je? Dat gevoel proberen wij over te brengen.” Zestig procent van de ondernemers staat inmiddels al met foto en persoonlijk verhaal op de site. ,,De andere partijen noemen wij natuurlijk ook. De vergelijking moet natuurlijk wel compleet zijn.” Rotterdam, Den Haag en alle omliggende gemeenten zijn al te vinden op Decidee. Amsterdam en Utrecht volgen de komende maanden. ,,We willen eerst uitrollen naar alle grote steden. Eind dit jaar hopen we de 15 grootste steden van Nederland op de site te hebben staan. Daarna richten we ons op de andere gemeenten.”

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.