Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

De uitvaart van de toekomst

Maandag 8 april 2019

Decidee

Bent u op zoek naar vooruitstrevende uitvaartverzorgers? Vergelijk uitvaartverzorgers via de zoekbalk onderaan deze pagina en filter op basis van uw specifieke wensen.

Mocht u vragen hebben of bent u op zoek naar advies? Bel dan:

Bel 010-3076386

Uw lichaam laten vriesdrogen of oplossen, waar kiest u voor? De uitvaart van de toekomst heeft in ieder geval heel wat veranderingen voor ons in petto. Dit jaar stond de Wet op de lijkbezorging (Wlb) al ter discussie in de kamer en noemde D66 de regels voor begraven en cremeren hopeloos verouderd. De wet stamt immers nog uit 1869 en heeft zijn laatste aanpassing gehad in 1991. Er wordt gepleit voor het sneller meegeven van as aan nabestaanden, het sneller begraven of cremeren, maar er wordt ook gepleit voor nieuwe uitvaartmethoden zoals resomeren en cryomeren. Daarnaast staat er op het gebied van uitvaartproducten en uitvaartdiensten ook het nodige te veranderen. Marieke van der Weiden, Funeral Futurist, voorspelt dat de uitvaartbranche binnen nu en vijf jaar de virtual reality marketing gaat omarmen en er A-merk uitvaartproducten worden geïntroduceerd, zoals bijvoorbeeld Ikea uitvaartkisten.

Nieuwe uitvaartmethoden: resomeren en cryomeren

Resomeren, ook wel bio-cremeren, is een alternatief voor de huidige uitvaartmethodes (cremeren, begraven of ter beschikking stellen aan de wetenschap). In het Verenigd Koninkrijk wordt deze methode reeds toegepast door Sandy Sullivan, een resomatiepionier. Bij resomeren wordt het stoffelijk overschot met behulp van heet water, hoge druk en kaliumhydroxide opgelost. Na het proces blijft een steriele vloeistof over en poeder, vergelijkbaar met as na een crematie. Cryomatie (of vriesdrogen) wordt nog nergens ter wereld toegepast, maar is een nieuwe manier om stoffelijke overschotten te laten vergaan. Bij deze techniek wordt het lichaam bevroren, waarna het door kleine trillingen in een organische substantie uiteenvalt.

Uitvaartinnovaties: Electrisch cremeren

Uitvaarorganisatie Dela voert, als marktleider in Nederland, de duurzaamheidspolitiek binnenkort al door in een nieuw te bouwen crematorium. Bemmel krijgt in 2020 als eerste crematorium in Nederland een elektrische oven. De uitvaartorganisatie wil als eerste organisatie van het gas af en duurzamer omgaan met het verwerken van lichamen. De energie voor de oven wordt tevens op een duurzame manier gewonnen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van zonnepanelen.

Recycling

Dat duurzaamheid een grotere rol zal spelen in de nabije toekomst is in ieder geval een gegeven. Het zal ook steeds gebruikelijker worden dat materialen worden gerecycled. Denk daarbij niet alleen aan gerecyclede kisten, maar ook aan grafmonumenten. Het recyclen van grafstenen zal gemeengoed worden volgens Linda van Santen, coördinator bij Docendo, dé opleider voor uitvaartondernemers in Geldermalsen.

A-merken en virtual reality

Binnen nu en vijf jaar zal ook op het gebied van diensten en producten het nodige veranderen. Zo zullen A-merken hun introductie maken in de uitvaartbranche en zal virtual reality marketing zijn intrede doen, volgens Marieke van der Weiden, een ‘Funeral Futurist’ die sinds 2016 onderzoek doet naar de uitvaartbeleving van de toekomst. In Amerika heeft Starbucks als shop-in-shop al een positie geclaimd in uitvaartcentra en er zijn online al voorbeelden van IKEA doe-het-zelf doodskisten te vinden. Marieke van der Weiden noemt ter inspiratie niet ondenkbare voorbeelden zoals Amstel Bier uitvaartcafé’s en Rituals rouwtuinen. Ook zullen nabestaanden meer toeschouwers worden in de nabije toekomst. Uitvaartplechtigheden zijn momenteel relatief oppervlakkige ‘entertainment-experiences’, waar een bedrukte stemming de norm is. De digitalisering zal er volgens Marieke van der Weiden toe leiden dat uitvaartplechtigheden vanaf afstand bijgewoond zullen gaan worden, waarbij een minder bedrukte stemming de boventoon zal voeren. Misschien zelfs in 3D bij een Pathé bij u in de buurt.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.