Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

De top 5
groene uitvaarttrends

In de uitvaartmarkt zijn er veel ontwikkelingen en veranderingen gaande. Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Wat opvalt is dat veel mensen milieubewuster bezig zijn. De groene uitvaart is flink in opkomst. Wij hebben veel uitvaartverzorgers gesproken over recente groene uitvaarttrends en ontwikkelingen. In dit artikel presenteren wij de top 5 groene uitvaarttrends die wij uit deze gesprekken hebben teruggekregen.

1. Bovengronds begraven

Je hoeft niet altijd onder de grond begraven te worden. Bovengronds begraven is een steeds meer opkomende trend. Bij bovengronds begraven wordt u in een muur van wandgraven bijgezet die zich boven de grond bevindt. Deze manier van begraven is afkomstig uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Bovengronds begraven kan momenteel pas op een paar plekken in Nederland, maar steeds meer begraafplaatsen bieden de optie aan. Bij bovengronds begraven wordt er veel efficiënter en duurzamer gebruik gemaakt van de beperkte ruimte die we in Nederland hebben.

2. De zij-lig-kist

Ook uitvaartproducten en -diensten zijn de afgelopen jaren sterk veranderd. Een ontwikkeling op gebied van grafkisten is de zij-lig-kist. De kist is iets breder dan een gewone kist, maar ook iets korter. Hij past wel door een standaard deur en in een standaard graf. In de zij-lig-kist kan een overledene in een rustige, slapende houding worden begraven of gecremeerd. De kist is ook nog eens biologisch afbreekbaar.

3. Planten in plaats van rouwboeketten

Bloemen zijn heel persoonlijk, maar het laten kweken van bloemen of de bloemen uit een ander land halen is niet milieubewust. Er zijn genoeg mooie seizoensgebonden bloemen die niet specifiek gekweekt hoeven te worden en ook wildboeketten zijn steeds meer in opkomst. Een andere optie is het gebruik van planten. Met planten kunt u tijdens een uitvaart een hele mooie sfeer creëren. Na de uitvaart kunt u de planten mee naar huis nemen of aan de gasten geven als aandenken.

4. De ecologisch grafkist

Een andere soort grafkist die in opkomst is, is de ecologische grafkist. Houten grafkisten, die momenteel vooral worden gebruikt, zijn schadelijk voor het milieu. Dit komt vooral doordat deze kisten zijn gemaakt van metalen, plastics en lijmen. Deze grafkisten breken niet af en zijn ook nog een toxisch voor het milieu. Ecologische kisten zijn biologisch afbreekbaar. Zij worden van het organische materiaal bioplastics gemaakt. De kist zorgt voor 75% minder uitstoot bij een crematie dan een normale houten grafkist. Bij begraven wordt de kist zelfs volledig afgebroken.

5. Gesproken rouwkaarten

Technologische ontwikkelingen en de opkomst van het internet maken het mogelijk dat rouwkaarten nu ook online verstuurd kunnen worden. Dit is een duurzaam alternatief voor normale rouwkaarten. Daarnaast kunt u via deze weg ook bijvoorbeeld gesproken rouwkaarten verzenden. Een gesproken boodschap van de overledene is een zeer persoonlijk aandenken zijn aan uw dierbare. Heeft u toch liever een traditionele kaart? Ook dan zijn er duurzame alternatieven, zoals rouwkaarten van gerecycled papier. Deze rouwkaarten zien er ook nog eens heel mooi uit.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.