Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Consumentenbond en KiFiD starten onderzoek naar uitvaartorganisatie Yarden

Dinsdag 17 september 2019

Bezwaar maken?

Wil Yarden uw uitvaartverzekering wijzigen en bent u het niet eens met de wijzigingen? Maak dan bezwaar. Op de website van Radar vindt u een voorbeeldbrief die u hiervoor kunt gebruiken, voor zowel polissen met als zonder ‘en bloc clausule’.

Maak bezwaar

Bezwaar afgewezen?

Heeft u reeds bezwaar gemaakt en is uw bezwaar afgewezen? Stel Yarden dan in gebreke via deze voorbeeldbrief:

Stel Yarden in gebreke

Zowel de Consumentenbond als KiFiD (het financiële klachteninstituut) zijn een onderzoek gestart naar de eenzijdige wijziging van polisvoorwaarden door uitvaartverzekeraar Yarden. Het regende klachten bij beide organisaties nadat eerder al werd geconcludeerd dat het aanpassen van de voorwaarden onrechtmatig was.

380.000 gedupeerden

Yarden stuurde begin juli 380.000 klanten een brief met de melding dat de polisvoorwaarden aangepast zouden worden. De gedupeerde verzekerden zouden geen recht meer hebben op de verzekering waarvoor ze jarenlang premie hebben betaald, tenzij ze bijbetalen. Dit was nodig volgens Yarden, omdat zij anders in de toekomst niet meer kan opdraaien voor de kosten van uitvaarten. Klanten reageerden geschokt.

Aanpassing verzekering mag niet

Volgens advocaat Caspar Janssens van Ploum Rotterdam Law Firm mag Yarden de voorwaarden niet zomaar aanpassen omdat in veel gevallen de ‘en bloc clausule’ ontbreekt. Een ‘en bloc clausule’ maakt het in sommige gevallen mogelijk om eenzijdig wijzigingen door te voeren in polissen. Maar zelfs met een dergelijke clausule is de fundamentele wijziging die Yarden doorvoert onrechtmatig zonder dat u daar als klant goedkeuring op geeft, zegt de advocaat.

Veel bezwaar tegen de eenzijdige wijziging

Decidee riep eerder al op om bezwaar te maken tegen de eenzijdige wijziging. Inmiddels hebben enkele duizenden klanten van Yarden dit al gedaan. Radar naar aanleiding van deze bezwaren Yarden opnieuw gevraagd of zij vasthoudt aan haar omstreden plannen, maar daar wil de uitvaartverzekeraar niet meer op reageren. Voor vragen kunt u contact opnemen met de klantenservice, maar ook daar wordt men niet veel wijzer.

Voldoende grond voor een diepgravend onderzoek

Voor de Consumentenbond zijn er inmiddels redenen genoeg om diepgravend onderzoek te doen naar Yarden. Ook meldt het financiële klachteninsituut KiFiD dat er veel klachten zijn ingediend en dat zij onderzoek gaan doen om te kijken of Yarden zich aan de wet heeft gehouden.

Oproep: Maak alsnog bezwaar

Wil Yarden uw uitvaartverzekering eenzijdig wijzigen? Maak dan bezwaar via deze voorbeeldbrief.
Is uw bezwaar afgewezen? Stel Yarden dan in gebreke via deze voorbeeldbrief.
Voor het einde van het jaar wil de Consumentbond duidelijk maken wat u als gedupeerden kunt doen om gratis mee te doen aan een mogelijke massaclaim tegen Yarden. Wij houden u op de hoogte.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.