Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Aanpassing polisvoorwaarden Yarden onrechtmatig

Dinsdag 6 augustus 2019

Bezwaar maken?

Wil Yarden uw uitvaartverzekering wijzigen en bent u het niet eens met de wijzigingen? Maak dan bezwaar. Op de website van Radar vindt u een voorbeeldbrief die u hiervoor kunt gebruiken, voor zowel polissen met als zonder ‘en bloc clausule’.

Maak bezwaar

Uitvaartverzekeraar Yarden mag de voorwaarden van haar uitvaartpolissen niet zomaar wijzigen. Die conclusie trok advocaat Caspar Janssens afgelopen zaterdag na het bestuderen van tientallen polissen in het radioprogramma Radar. Begin juli rapporteerde Decidee al over het uitkleden van uitvaartpolissen door de Almeerse uitvaartverzekeraar. De 380.000 gedupeerde verzekerden zouden geen recht meer hebben op de verzekering waarvoor ze jarenlang premie hebben betaald, tenzij ze bijbetalen.

De redactie van Radar op NPO Radio 1 ontving sinds de berichtgeving begin juli tientallen klachten van geëmotioneerde polishouders. Yarden zou volgens de wet ‘onvoldoende solvabel’ zou zijn en op de lange termijn niet haar betalingsverplichting kunnen voldoen. Door het afsluiten van een zogenaamde naturapolis dachten verzekerden bij Yarden precies te weten waar ze recht op hebben: een kist, bloemen, rouwkaarten en nog veel meer specifiek vastgelegde diensten. Door de eenzijdige wijziging van Yarden is een scenario ontstaan waarbij nabestaanden worden opgezadeld met onverwachte additionele kosten.

Eenzijdige wijziging niet toegestaan

Volgens advocaat Janssens mag Yarden de voorwaarden niet zomaar aanpassen omdat in veel gevallen de ‘en bloc clausule’ ontbreekt. Een ‘en bloc clausule’ maakt het in sommige gevallen mogelijk om eenzijdig wijzigingen door te voeren in polissen. Maar zelfs met een dergelijke clausule is de fundamentele wijziging die Yarden doorvoert onrechtmatig, zegt de advocaat. De wijziging is immers zo fundamenteel dat u daar als klant toestemming voor moet geven.

Opnieuw de fout in

Het is niet de eerste keer dat Yarden een eenzijdige wijziging probeert door te voeren in haar polissen. In 2007 is Yarden ook al op haar vingers getikt door de Ombudsman Financiële Dienstverlening. Toen werd geprobeerd om de zogenaamde naturapolis om te zetten in een sommenpolis. Hierdoor zouden verzekerden een geldbedrag krijgen in plaats van een afgesproken pakket met diensten.

Hoewel Yarden nu zegt dat klanten hun naturapolis wel mogen houden, is de bijbetaling om van alle diensten gebruik te mogen maken feitelijk een soortgelijke wijziging. Volgens advocaat Janssens verandert de polis hierdoor alsnog van een naturapolis naar een sommenpolis en daarvoor moeten klanten altijd toestemming geven.

Reactie Yarden: ‘Wij handelen in overeenstemming met de wet’

In een reactie laat Yarden weten dat de noodzakelijke verandering plaatsvindt in overeenstemming met de wet en met de polisvoorwaarden. Yarden verschuilt zich achter het feit dat de wijziging nodig is om financiële problemen op lange termijn te voorkomen. “De kosten van de producten en diensten in deze pakketten zijn de afgelopen jaren gestegen en zullen in de toekomst verder stijgen. Daardoor komt Yarden in de toekomst voor hoge uitgaven te staan die niet kunnen worden betaald uit beleggingsopbrengsten of premies.”

Bezwaar maken?

Wil Yarden uw uitvaartverzekering wijzigen en bent u het niet eens met de wijzigingen? Maak dan bezwaar. Op de website van Radar vindt u een voorbeeldbrief die u hiervoor kunt gebruiken, voor zowel polissen met als zonder ‘en bloc clausule’.

Maak bezwaar

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.