Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

7 tips voor het vinden van uitvaartmuziek

Zodra een geliefde overlijdt kom je in een zware en moeilijke periode. Niet alleen word je overspoeld door talloze emoties en herinneringen, je moet ook van alles regelen voor de uitvaart. Een onderdeel daarvan is het kiezen van de uitvaartmuziek. Dit is niet altijd even makkelijk.
In dit artikel leest je 7 tips die u helpen bij het vinden van passende muziek.

1. Wat voor uitvaart wordt het?

Voordat je begint met het zoeken van muziek is het slim om te bedenken wat voor soort uitvaart het wordt. Wordt het een traditioneel afscheid, een christelijke ceremonie of misschien iets unieks waarbij het leven wordt gevierd? Als je hier een duidelijk beeld over hebt is het makkelijker om het juiste genre te vinden.

2. Hoeveel nummers kunt u afspelen?

Een gemiddelde uitvaartdienst duurt tussen de 45 minuten en een uur. Wanneer je kiest voor 4 nummers dan is er voldoende tijd om toespraken en muziek af te wisselen. De meeste mensen spelen een nummer bij de start van de ceremonie opgevolgd door een mix van speeches en liedjes. Natuurlijk kan je bij de begrafenis of crematie van een echte muziekliefhebber ervoor kiezen om meer muziek af te spelen. Weet ook dat er een optie is om een live band te laten spelen.

3. Stel een shortlist op

Het is niet gemakkelijk om uitvaartmuziek uit te kiezen. Het wordt zelfs nog lastiger als de overledene zich nooit heeft uitgesproken over zijn of haar wensen. Hieronder staan een aantal tips om inspiratie op te doen. Denk aan:

☐ Nummers waar de overledene veel naar luisterde. Wanneer de overledene een Spotify account had, kan je daarop zien wat zijn/haar meest afgespeelde liedjes waren.
☐ Welke muziek was belangrijk voor hem of haar?
☐ Zijn er liedjes die een speciale betekenis hebben in jouw familie of vriendengroep zoals een nummer dat bij de bruiloft werd afgespeeld. Een ander voorbeeld is een liedje waar jullie veel steun aan hebben gehad.
☐ Muziek die gaat over overlijden vinden veel mensen erg fijn omdat het hen helpt bij het nemen van afscheid van hun geliefde.
☐ Tot slot zijn vrolijke liedjes vaak ook heel mooi. Dit klinkt misschien gek, maar hoe fijn is het als je alle leuke momenten uit het leven van de overledene kunt vieren met passende muziek. Als de persoon altijd vrolijk was, denk dan bijvoorbeeld aan Happy van Pharrell Williams.

4. Kies zelf

Hierboven hebben wij het al kort benoemd, maar de begrafenis of crematie is ook een erg belangrijk moment voor jouzelf; namelijk om afscheid te nemen. Wees ook niet bang om eigen muziek te kiezen en voel je dus zeker niet verplicht om de uitvaartmuziek van de uitvaartverzorger te gebruiken. Tegenwoordig heeft vrijwel elke uitvaartonderneming een eigen installatie waarop je ook jouw eigen muziek kunt afspelen. Daarnaast is het ook vaak mogelijk om live muziek te spelen.

5. Overleg met de nabestaanden

Hoewel het zaak is dat je zelf een goed gevoel hebt bij de muziek die je wilt afspelen is het natuurlijk ook belangrijk dat u dit overlegt met de andere nabestaanden. Zij moeten zich ook kunnen vinden in de gemaakte keuzes. Misschien hebben zij nog andere ideeën?
Maar omdat je al een shortlist heeft gemaakt, heb je in ieder geval al concrete opties die jullie kunnen bespreken.

6. Kondig de liedjes aan met een verhaal

Tekst, foto’s, muziek en symbolen zijn allemaal onderdeel van één geheel. De keuze voor een bepaald liedje is voor je misschien vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. Zorg ervoor dat de ceremonie één geheel wordt door het verhaal achter de muziek van tevoren erbij te vertellen.

7. Wees niet bang voor stilte

Tijdens de dienst hoeft niet ieder moment gevuld te zijn met een toespraak of liedje. Het is soms ook heel mooi om een rustmoment te hebben waarbij er even geen geluid is zoals bij het aansteken van de kaarsen. In deze periode heeft iedereen dan tijd om even terug te denken aan de mooie herinneringen die zij hebben aan de overledene. Wees dus niet bang voor stilte. Sterker nog, plan dit bewust in!

Afspeellijst met uitvaartmuziek

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.