Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Hoe zijn de kosten
van een uitvaart opgebouwd?

De kosten van een uitvaart zijn behoorlijk prijzig. De meeste mensen sluiten een uitvaartverzekering af om deze kosten te dekken. De rekening komt vaak pas aan pas na de uitvaart. Maar aan welke diensten hangt de uitvaartondernemer een prijsje? In dit artikel is in kaart gebracht waarvoor de uitvaartondernemer kosten rekent.

Basistarief

Het basistarief wat een uitvaartondernemers vraagt is het minimale van de dienstverlening. Iedere uitvaartondernemer kan hier een andere prijs voor vragen. De diensten die bij deze dienstverlening komen kijken zijn: het aannemen van de uitvaart, regelen van de uitvaart, de uitvoering van de uitvaart, rouwauto, personeel en het uitvoeren van wettelijke formaliteiten. Dit kan per uitvaartondernemer nog verschillen. Sommige kunnen bijvoorbeeld bij deze dienstverlening ook nog een klein setje rouwkaarten erbij rekenen.

Hogere prijs voor buitenmodel kist

De attributen die komen kijken bij een uitvaart worden ook in rekening gebracht. De uitvaartkist met standaard bekleding moet worden betaald. Sommige uitvaartondernemers vragen voor mensen met grotere omvang een hogere prijs omdat de kist een “buitenmodel kist” is i.p.v. een standaard kist. De volgauto’s worden ook in rekening gebracht. Als er meer tijd nodig is tijdens de dienst, wordt de extra wachttijd van de auto’s ook extra kosten gerekend. Voor de rouwkaarten en het verzenden vraagt de uitvaartondernemer ook een prijsje. U kunt via de uitvaartondernemer een rouwboeket bestellen maar dit kunt u ook zelf regelen.

Opbaren van de dierbare

Bij thuisopbaring gebeuren de werkzaamheden thuis. De materialen die hiervoor nodig zijn worden in rekening gebracht. Als u thuisopbaring niet wilt, wordt de dierbare overgebracht naar het rouwcentrum. Als dit buiten werkuren gebeurt worden er extra kosten gevraagd. Het verblijf in het uitvaartcentrum wordt ook meegenomen in de kosten. Zowel bij de thuisopbaring als opbaring in het rouwcentrum is er iemand die de dierbare verzorgd. In sommige gevallen komt er thanatopraxie bij kijken. De uitvaartondernemer brengt deze kosten ook in kaart.

Catering en duur van de dienst

Voor het cremeren en begraven wordt een standaard tarief gevraagd. Bij cremeren komen de kosten van de urn erbij kijken. U kunt er ook voor kiezen om te urn op de begraafplaats te zetten. Bij begraven wordt de kist, onderhoudt graf en grafkosten meegerekend. Voor de dienst die plaatsvindt samen met de condoleanceruimte brengt de uitvaartondernemer deze kosten ook in rekening. De duur van de dienst en de catering spelen hier ook een rol bij.

Uitstel van de uitvaart

De uitvaartondernemer stelt een akte van overlijden op en een rouwadvertentie. Ook zorgt de uitvaartondernemer ervoor om de dierbare te laten opnemen in condoleanceregister. Deze diensten brengt de uitvaartondernemer in rekening. Voor zaterdag- en zondagdiensten worden toeslagen berekend. Als er eerder dan 36 uur de uitvaart moet plaatsvinden, moet er een vergunning geregeld wordt. Dit geldt ook als de uitvaart plaatsvindt na de 6de werkdag. Dan moet er gevraagd worden voor een uitstel. Hiervoor worden extra kosten gevraagd.

Vraag altijd bij twijfel

Voor elke dienst die de uitvaartondernemer doet hangt hij er een prijskaartje aan. Vraag altijd aan de uitvaartondernemer hoeveel een bepaalde dienst gaat kosten. Als er twijfels zijn over de kosten, is er altijd een mogelijkheid om contact op te nemen met de leveranciers.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.