Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

De groene uitvaart

Dit jaar viel Earth Overshoot Day eind juli. Nog nooit is de Earth Overshoot Day zo vroeg gevallen. Alle grondstoffen die de aarde in jaar kan produceren hebben wij in iets meer dan een half jaar opgemaakt. Dat betekend dat wij dit jaar 1,75 aarde verbruiken. Het grootste probleem ligt bij de CO2-uitstoot. Maar als mensen kunnen wij ook duurzamer leven. Zo kan ook een uitvaart duurzaam zijn. Benieuwd op wat voor manieren dit mogelijk is? Lees het artikel dan verder.

Op natuurlijke wijze opbaren

Als het lichaam na het overlijden opgebaard wordt, wordt het lichaam geconserveerd met behulp van een koelplaat of thanatopraxie. Een koelplaat heeft energie nodig om te werken. Thanatopraxie wordt voornamelijk gebruikt in de kunststofindustrie voor de fabricage van o.a. brilmonturen en ander plastic. In de Nederlandse natuur wordt er dagelijks een onbekend aantal thanatopraxie afval gedumpt. Op het moment is er een duurzame manier van opbaring in opgang genaamd Bio Sac 200. Bij Bio Sac 200 wordt er gewerkt met actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Alle geuren en gassen worden opgenomen waardoor het lichaam op natuurlijke wijze wordt geconserveerd.

Groene inbreng op de uitvaart

Het vervoer dat nu voornamelijk gebruikt wordt is de rouwauto. Er zijn echter duurzamere opties. De elektrische rouwauto is er 1 van. Die is sinds 2016 op de markt en ontwikkeld door Tesla. Een andere optie is de fiets of de loopkoets. Naast dat deze twee alternatieven milieubewust zijn, is het ook bijzonder dat de nabestaande kunnen meefietsen of lopen naar de uitvaart.

Duurzame manier van produceren

Een rouwkaart en condoleanceboek kunnen ook op een duurzame manier geproduceerd worden. Dit zijn de duurzame elementen waar gebruikt van gemaakt wordt tijdens het produceren: De vezels van het papier komen uit bossen die op een duurzame manier beheerd worden, het papier is ongebleekt, bewerkt met plantaardige wasmiddel, er wordt geen gebruik gemaakt van isoprophyl-alcohol en het drukwerk is op vegetale basis zoals soja-inkt. Ook is het papier gerecycled. Een ander duurzaam alternatief van een rouwkaart of condoleanceboek is om deze online te produceren. Op moment kan je online een memoriam maken voor de nabestaanden.

Opgebaard in natuurlijke kist

De kist/wade kan ook op een duurzame manier worden geproduceerd. Zo kan de kist gemaakt worden van gerecycled karton of van onbehandeld hout. Wades kunnen gemaakt worden van schapenwol en van linnen. Er is een groot assortiment aan natuurkisten. Een bedrijf die natuurkisten aanbiedt is het bedrijf Natuurkisten Biesvelden. Het idee achter het bedrijf is dat de eigenaar respect wilt tonen naar de natuur.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.