Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

De eenzame uitvaart

Voor mensen die komen te overlijden zonder familie, vrienden of sociale contacten ziet het er vaak somber uit. De gemeente regelt een sobere uitvaart waar geen andere nabestaande bij aanwezig zijn. Sinds 2002 heeft dichter Bart FM Droog een stichting opgericht waarbij deze mensen weer een betekenis krijgen tijdens een uitvaart zonder nabestaande. 

Wat is de eenzame uitvaart?

De eenzame uitvaart is een project waarbij een groep dichters persoonlijke gedichten schrijft voor mensen die eenzaam zijn gestorven. Dit initiatief is opgericht omdat iedereen zijn leven benoemd moet worden. Dit gedicht voor voorgedragen tijdens de uitvaart. In 2002 is de zogeheten ‘poule des doods’ opgericht door toenmalige Groningse stadsdichter Bart FM Droog. Hij rekende voor de oprichting van de poule des dood het schrijven van deze gedichten bij zijn takenpakket.

Iedereen verdient een speciaal woordje

Doel van de stichting is een waardig en respectvol afscheid bieden aan een overledene, die niet meer omringt zijn door familie, vrienden of een sociaal netwerk. Ieder mens is de moeite om over na te denken. Tijdens de uitvaart verdient iedereen een speciaal woordje te krijgen zodat het leven van de overledene herdacht wordt. Sinds 2006 is dit initiatief in Amsterdam opgericht tot een stichting.

Steden nemen dit project over

In de loop van de jaren breidde de stichting zich uit tot Rotterdam en Den Haag. Andere steden zoals Leuven, Antwerpen en Utrecht voelde zich geïnspireerd om vergelijkbare projecten als de eenzame uitvaart op te richten. Vele stadsdichter rekenen het dichten voor eenzame overledene binnen hun takenpakket. Dit gebeurt in steden zoals Nijmegen, Hengelo, Zaanstad en natuurlijk in Groningen.

Vertaalt naar andere talen

De gedichten van de afgelopen jaren zijn gebundeld in het boek De Eenzame Uitvaart. Inmiddels zijn de drie uitgaven van dit boek geweest. In 2016 verscheen er een vertalen van enkele uitvaarten in het Duits. Een Engelse vertaling is onderweg. Regisseur Astrid Bussink heeft over de poule des dood een documentaire gemaakt. Zij sprak met de dichter over het schrijven van deze gedichten. Te zien in de documentaire is het gehele proces van een eenzame uitvaart. Iedere dichter kiest zijn eigen vormgeving tijdens de voordracht.

Podcastprijs uitgeraakt aan eenzame uitvaart

Celine Ottenburgh die studeert aan de audio-Hogeschool RITCS in Brussel heeft over de stichting een podcast gemaakt. Met deze podcast heeft Celine de NTR Podcastprijs gewonnen. De Jury was onder de indruk van het literaire gehalte wat aanwezig was in de podcast en de spreker had een goede stem. Sommige juryleden werden geraakt door de betrokken vertellers en het publiek raakte betoverd door de verhalen.

Waar te zien, luisteren of lezen?

Alle dichten van de eenzame uitvaart zijn online te belezen. Het bundel “de eenzame uitvaart” is in de boekhandel en online te verkrijgen. De podcast de eenzame uitvaart is online op SoundCloud te beluisteren. De documentaire van Astrid Bussink is online te bekijken op 2doc.nl.

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.