Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

LIVE FEED:
Corona (COVID-19) en de uitvaart

Lees meer over wat het coronavirus betekent voor begrafenissen en crematies en krijg antwoord op al uw vragen

Er komen veel vragen bij ons binnen over wat Corona betekent voor de uitvaartbranche. Samen met onze specialistische partners in onder andere de zorg, geven onze uitvaartexperts antwoord op al jouw vragen om onzekerheden ten aanzien van het regelen van een uitvaart bij jou weg te nemen.

Stel je vraag

Benieuwd naar wat corona betekent voor het regelen van een uitvaart? Krijg hier antwoord op jouw vragen. Staat het antwoord er niet bij, stel dan hier je vraag. Elk half uur updaten wij onze live feed en beantwoorden wij nieuw binnengekomen vragen.


Live Feed: Antwoord op je vragen

Bekijk hier de antwoorden op de door onze bezoekers gestelde vragen over de effecten van corona op de uitvaartbranche. Deze Live Feed wordt elk half uur bijgewerkt.

Mogen mijn kinderen op de begrafenis van hun oma komen, zij zijn immers geen eerste graad verwanten? | (19-03-20 19:13)

Ja. Kinderen mogen gewoon aanwezig zijn. Het RIVM heeft de regels voor uitvaarten versoepeld. Ook niet 1e graads bloedverwanten zijn welkom. Wel geldt de beperking van maximaal 30 man op een uitvaart nog steeds. En houdt er rekening mee dat je tijdens de dienst minimaal 1,5 meter afstand moet houden van de andere nabestaanden.

Moet een kist gesloten zijn bij een opbaring? | (18-03-20 13:12)

Nee. Over het coronavirus en uitvaarten doen veel wilde verhalen de ronde. Dat je je overleden dierbare niet meer mag zien bij een opbaring is echter niet waar. Een kist hoeft bij een (thuis)opbaring volgens de GGD niet per se gesloten te zijn, wat sommige uitvaartondernemers wel denken.

Kan een uitvaart alleen plaatsvinden in kleine kring? | (18-03-20 11:34)

Ja. Het RIVM heeft voor begrafenissen en crematies de maatregel ingesteld dat er maar 30 man aanwezig mag zijn bij de dienst, waarbij de aanwezigen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden. Er wordt ook geadviseerd om rouwadvertenties pas na de uitvaart in de krant te plaatsen om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen op de dienst afkomen. Gelukkig bieden veel ondernemers de mogelijkheid aan om op afstand virtueel een dienst bij te wonen.

Condoleren zonder een hand of fysiek contact? Hoe doe je dat? | (18-03-20 07:03)

Handen schudden bij een condoleance is niet meer toegestaan. Ook contact met het gezicht is niet toegestaan. Veel uitvaartondernemingen bedenken daarom andere manieren om steun te betuigen. Zo stellen veel grote ondernemingen een buiging voor als alternatief.

Je overleden dierbare zoenen? Mag dat? | (17-03-20 20:32)

Liever niet. Nabestaanden kunnen het hoofd van hun overleden dierbare in een kist beter niet meer aanraken of zoenen. Aangezien het coronavirus zich vooral via de lucht door druppels uit de neus en keel verspreidt, is het gezicht een plek waar die nog goed kunnen zitten.

Kun je de uitvaartdienst uitstellen tot een later tijdstip? | (17-03-20 16:21)

Ja. Veel ondernemers bieden deze mogelijkheid nu aan. De crematie of begrafenis vindt plaats op een sobere manier zonder nabestaanden of met alleen de 1e graads bloedverwanten. De dienst of ceremonie waarin het leven van de overleden dierbare wordt geëerd vindt op een later tijdstip plaats, zodra het corona-virus onder controle is.

Catering: mag horeca in de uitvaart wel? | (16-03-20 10:43)

Ja. Echter adviseert de GGD om geen etenswaren op schalen te leggen tijdens de uitvaart. Dit betekent dat de traditionele plakjes cake niet meer geserveerd kunnen worden tijdens de uitvaart. Broodjes die verpakt zijn met plastic kunnen nog wel worden geserveerd. De cateringmedewerkers hoeven na afloop geen handschoenen te dragen tijdens het opruimen van de kopjes. Wel belangrijk is dat zij na afloop goed hun handen wassen.

Palliatieve zorg en het corona virus, hoe zit dat? | (17-03-20 8:32)

De palliatieve zorg is verantwoordelijk voor de levenseindezorg. Tijdens een traject met een patiënt zijn er vier soorten thema’s: lichamelijke zorg, begeleiding, zorg voor naasten en omgevingsfactoren. Patiënten die ernstig besmet zijn met het coronavirus moeten verblijven op de intensive care. Daar komen ze in het slechtste geval ook in aanraking met de palliatieve zorg. Vaak is palliatieve zorg van langere duur maar tijdens een ernstig corona besmetting duurt dit slechts enkele dagen of weken. Niet iedereen heeft te maken met ernstige klachten.

Tijdens een corona besmetting worden de longen aangetast, dit kan uiteindelijk leiden tot overlijden. In de longen kan er vocht gaan lekken en het lichaam reageert erop met een ontsteking. Hierdoor kan het lichaam moeilijker zuurstof transporteren naar andere organen zoals het hart. Mensen die besmet zijn met het coronavirus worden niet anders behandeld dan andere patiënten op de intensive care die worden opgenomen met een longontsteking.

Wat zegt het RIVM over de uitvaart? | (16-03-20 16:02)

Nadat een corona patiënt is overleden, blijft de ziekte niet meer aanwezig binnen het lichaam. Wel is de ziekte tot een dag na overlijden nog overdraagbaar door middel van druppels die afkomstig zijn van niezen of hoesten. Hierna vormt de ziekte geen risico meer om overgedragen te worden. Tijdens de laatste verzorging, het vervoeren van en tijdens lichamelijk contact met de dierbare wordt geadviseerd om handschoenen te dragen om overdracht van de ziekte te minimaliseren.

Tijdens de laatste verzorging en direct contact met de overleden dierbare wordt er ook geadviseerd om lange mouwen en een schort te dragen. Doe eerst een schort aan en vervolgens de handschoenen. Na het contact moeten eerst de handschoenen worden verwijderd, vervolgens worden de handen gewassen en uiteindelijk mag het schort worden verwijderd. Voor thanatopraxie/balseming, opbaren en contact met de dierbare zijn er geen beperkingen. Ook is er geen beperking voor het contact met de nabestaanden. Wel wordt er geadviseerd om geen handen te schudden.

Als nabestaanden in thuisisolatie of quarantaine zitten, wordt er geadviseerd om fysiek contact te vermijden. Het regelgesprek voor de uitvaart zal telefonisch of via andere communicatiemiddelen (bijvoorbeeld Skype) moeten plaatsvinden. Bij de dienst en condoleance mogen niet meer dan 30 mensen aanwezig zijn. Zodra er klachten zijn zoals koorts, verkoudheid of hoesten, blijf dan thuis om andere te beschermen.

Over Decidee

Iedereen heeft recht op een waardig afscheid, dat is waar Decidee zich hard voor maakt. Dat doen we door transparantie te brengen in de ondoorzichtige uitvaartmarkt. We brengen in kaart welke uitvaartverzorgers er landelijk actief zijn, welke mogelijkheden zij bieden en welke prijzen zij hanteren, en op die manier stelt Decidee jou in staat om vooraf een weloverwogen keuze te maken voor een passende uitvaartverzorger. Configureer je eigen uitvaart op basis van je persoonlijke wensen, lezen wat er allemaal komt kijken bij het regelen van een uitvaart en krijg direct inzicht in wat een uitvaart kost. Zo voorkom je dat jouw nabestaanden worden geconfronteerd met onverwachte verrassingen achteraf.

Gratis online orienteren

Decidee kan mensen die te maken hebben met een (naderend) overlijden op veel manieren ondersteunen. Je kunt 24/7 gratis met al uw vragen bij ons terecht door te bellen naar 085-1304822. Of vergelijk direct uitvaartverzorgers bij u in de buurt en krijg inzicht in prijzen en mogelijkheden:

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.