Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts
Decidee Weblog Persbericht Wat verandert er in de nieuwe donorwet? Decidee
01 juli 2020

Wat verandert er in de nieuwe donorwet?

“Wilt u orgaandonor worden?” is de vraag die elke Nederlander krijgt vanaf 18 jaar. Tot aan het overlijden hebben mensen de tijd om deze vraag te beantwoorden. Na het overlijden mochten de nabestaanden kiezen om de organen van hun dierbare te doneren. Maar per 1 juli heeft de overheid een nieuwe donorwet ingesteld waardoor deze optie vervalt. Ben jij benieuwd welke veranderingen er zijn in de nieuwe donorwet? Lees dit artikel dan verder.

Wat is een orgaandonor?

Bij een orgaandonatie sta je een orgaan af aan iemand die deze hard nodig heeft. Oorzaken kunnen zijn: het orgaan functioneert slecht of niet meer. Vanwege de slecht of niet werkende orgaan kan het leven in gevaar komen. Een transplantatie van een donor kan een optie zijn om het orgaan te vervangen en ervoor zorgen dat iemand het leven op een normale manier kan hervatten.

Hoe gaat de nieuwe donorwet eruitzien?

In het nieuwe donorregistratie krijgt iedereen die nog geen keuze heeft gemaakt een brief op de mat. In deze brief staat de vraag of zij hun keuze willen maken over het doneren van organen en weefsels. Je kan kiezen uit vier verschillende mogelijkheden. De mogelijkheden zijn:
  • Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie;
  • Nee, ik geef geen toestemming;
  • Mijn partner of familie beslist;
  • De door mij gekozen persoon beslist.

Hoe gaat de nieuwe donorwet in zijn werking?

De brieven worden tussen 1 september 2020 en maart 2021 door de overheid verstuurt. Op het moment dat je geen keuze maakt, wordt er een herinneringsbrief verstuurt. De overheid vermeld in het donorregister dat je geen bezwaar hebt op doneren zodra er geen reactie is ontvangen op beide brieven. Dit geldt voor iedereen die ouder dan 18 jaar is en is ingeschreven bij een gemeente.

Wat zegt ‘geen bezwaar’ in de nieuwe donorwet?

Geen bezwaar ontstaat wanneer je op beide brieven geen reactie geeft. In het donorregister wordt dit vermeld en na het overlijden mag het lichaam worden gebruikt voor donatie. In tegenstelling tot de oude donorwet hebben de nabestaanden hier geen inspraak meer op. De donatie gaat niet door op het moment dat nabestaanden kunnen aangeven dat de dierbare niet wilt doneren. De arts gaat na het overlijden in gesprek met de nabestaanden.

Regel jouw eigen orgaandonatie

Heb je nog geen keuze gemaakt? Doe dit dan snel. Dit kan een hoop onrust voorkomen tijdens het moment van overlijden. Wil je meer weten of het doneren van organen en weefsel? Lees dan onze artikelen over wat is een orgaandonor en weefseldonatie.

Geschreven door:

Shakaya Janse

Shakaya is content creator bij Decidee. Ze is dagelijks opzoek naar relevante thema's om over te schrijven. Tips of vragen? Mail naar shakaya@decidee.nl

Bel voor gratis advies of gebruik

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.