Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts
Decidee Weblog Persbericht Update: Het effect van de nieuwe coronamaatregelen (13 oktober 2020) op uitvaarten Decidee
15 oktober 2020

Update: Het effect van de nieuwe coronamaatregelen (13 oktober 2020) op uitvaarten

In de persconferentie van 13 oktober 2020 maakte premier Rutte bekend dat er aangescherpte maatregelen worden geïntroduceerd om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen zijn gisterenavond om 22:00 uur ingegaan. Er is een uitzondering gemaakt voor uitvaarten, maar de nieuwe maatregelen vanuit het kabinet, het RIVM en de BGNU (brancheorganisatie voor de uitvaart) hebben alsnog impact op de wijze waarop een uitvaart momenteel plaats kan vinden. In dit artikel zetten we alle geldende maatregelen voor jou op een rij.

Nieuw: de mondkapjesplicht

Wat verandert ten opzichte van de reeds geldende maatregelen is de mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes voor iedereen van 13 jaar en ouder. Het kabinet begrijpt dat mondkapjes lastig zijn bij uitvaarten, maar roept desondanks iedereen op om ook in het uitvaartcentrum of crematorium zoveel mogelijk een mondkapje op te houden. Natuurlijk geldt er een uitzondering als er een toespraak moet worden gegeven, dan mag het mondkapje tijdelijk even af.

Grootte van een uitvaart

Het maximaal aantal bezoekers dat is toegestaan in een binnenruimte is nog steeds 100, en in een buitenruimte 250, mits er voldaan kan worden aan de onderstaande regels:

 • Er wordt 1,5 meter afstand gehouden;

 • Bezoekers wassen regelmatig hun handen
 • Uitvaartlocaties faciliteren desinfecterende middelen;

 • Iedereen moet een vaste zitplaats hebben;

 • Aanwezigen moeten hun contactgegevens noteren;

 • Er wordt bij binnenkomst een gezondheidscheck uitgevoerd.

 • Ongewijzigde corona-maatregelen

  Verder zijn de volgende maatregelen nog steeds van kracht:

 • Aanrakingen zoals handen schudden als condoleance zijn verboden;
 • Alle aanwezigen dienen de 1,5 meter afstand maatregel te respecteren;
 • Quarantaine betekent niet bijwonen van de uitvaart;
 • Ook met gezondheidsklachten als koorts, verkoudheid of hoesten bent u niet welkom.

 • Gelukkig kan een uitvaart tegenwoordig ook op afstand worden bijgewoond via live-streams of achteraf worden bekeken via een video-opname. Vrijwel alle uitvaartcentra en uitvaartverzorgers bieden dit momenteel aan.

  Horeca

  De nieuw aangekondigde extra maatregelen op 13 oktober 2020 staan het nog steeds toe om eten en drinken te serveren in uitvaartcentra voor en na de uitvaart. Wel moeten bezoekers en nabestaanden een vaste plaats aannemen en moet er zo min mogelijk worden rondgelopen.

  Uitvaarten van COVID-19 slachtoffers

  De kans dat het virus na overlijden op anderen kan worden overgebracht is miniem, omdat het virus maximaal een dag buiten het lichaam kan overleven. Door het toepassen van normale hygiënische maatregelen, zoals het dragen van beschermingsmiddelen en het goed en regelmatig wassen van de handen na contact met de overledene, is het risico minimaal. De overledene mag dus gewoon thuis worden opgebaard, of in een uitvaartcentrum, met zowel een open als dichte kist. Inbalsemen van het lichaam van de overledene is helaas niet mogelijk. Ook mogen familieleden niet bij de laatste verzorging aanwezig zijn.

  Internationale repatriatie

  Begraven in het buitenland via internationale repatriatie is vanwege het COVID-19 virus vrijwel niet mogelijk. Als de overledene in het buitenland begraven moet worden, kan hiervoor een aanvraag worden gedaan bij een gemeente. Het lichaam van de overledene kan bij goedkeuring en uitzondering worden gebalsemd en gekoeld, zodat het op een later moment alsnog naar het buitenland kan worden vervoerd.

  Geschreven door:

  Konrad Zebracki

  Over deze auteur

  Bel voor gratis advies of gebruik

  Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

  Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.