Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts
Decidee Weblog Persbericht Hoe helpt Chris Beekman de families in tijden van Corona? Decidee
25 mei 2020

Hoe helpt Chris Beekman de families in tijden van Corona?

De afgelopen weken zijn erg bewogen. Het afscheid van een dierbare ziet er ineens compleet anders uit. Door de getroffen maatregelen mogen er al maanden slechts 30 mensen aanwezig zijn op de uitvaart. Hierdoor kan niet iedereen aanwezig zijn. Deze verandering kan zorgen voor extra verdriet. Uitvaartverzorgers zijn actief aan het meedenken hoe iedereen toch een goed afscheid kan nemen van de dierbare. Chris Beekman, uitvaartverzorger bij Mea Vota, is een van deze uitvaartverzorgers die actief meedenkt over nieuwe alternatieven.

Hoe kan het anders, hoe kan het nog beter? Het is elke keer out of the box denken en dat kunnen uitvaartverzorgers

Wij vroegen aan Chris, hoe ziet het afscheid er nu uit vergeleken met de periode ervoor?

“Het is een bizarre tijd” zegt Chris. Chris heeft kort geleden de uitvaart georganiseerd van een klein jongetje. Het gevoel van machteloosheid was hier aanwezig. Mensen willen graag steunen door bijvoorbeeld een knuffel te geven maar door de getroffen maatregelen is dit niet mogelijk. Wat Chris ziet is dat nabestaanden via een andere manier hun steun betuigen. Een goed voorbeeld hiervan is dat er hartverwarmend veel mensen langs de weg in een erehaag stonden terwijl de rouwauto voorbijreed. Via deze manier staken zij een hart onder de riem naar de familie. “Dit is heel indrukwekkend om te mee te maken” zegt Chris.

Nabestaanden zoeken alternatieve manieren om steun te bieden

Dit is niet de enige alternatieve manier van steunen. Tijdens een andere uitvaart hadden buren van de familie de vlag halfstok gehangen in de straat. Ook stonden deze buren buiten op het moment dat de rouwauto wegreed. De buren konden door de maatregelen helaas niet aanwezig zijn bij de uitvaart. Om ze toch te betrekken bij het afscheid werd er opgeroepen om tijdens de start van de uitvaart een kaarsje aan te steken. Tijdens de uitvaartplechtigheid werden ook video-opnames van nabestaanden getoond, zo waren ze er toch een beetje bij. Tegenwoordig ziet Chris dat er ook meer gebruik wordt gemaakt van de herdenkingssites. Nabestaanden kunnen hier berichten, foto’s en herinneringen met elkaar delen. Ook hier ziet Chris dat er veel steun uitgaat naar de familie.

Samen met de families op zoek naar een passend afscheid

Op zoek naar een uitvaart die voelt als sámen. Chris is zelf actief aan het meedenken voor een alternatief afscheid. Dit doet hij samen met de families. “De uitvaartverzorger kan het een goed idee vinden. Maar als de familie het niks vindt, houdt het op”, zegt Chris. Het is elke keer zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Zo is Chris actief aan het zoeken naar nieuwe locaties waar de ceremonie kan plaatsvinden zonder tijdsdruk. Dat is vaak sneller persoonlijker dan een uitvaart in een aula van een crematorium of begraafplaats.

Livestreams worden persoonlijker

Ook is Chris bezig met het persoonlijker maken van livestreams. Hij heeft contact met een partij die schermen kunnen leveren voor in de zalen. Via deze schermen kunnen families in de zaal live de families zien die niet aanwezig zijn. Daarnaast kunnen mensen ook nog met elkaar communiceren. Zo kan de uitvaart op een normale manier doorgaan maar vanuit een andere setting. Voor de uitvaartverzorger is dit ook een goede ontwikkeling. Via deze manier kan hij iedereen bedanken voor zijn of haar komst, steun en aanwezigheid.

Vanaf 1 juli weer 100 man aanwezig bij de uitvaart

Of alles snel teruggaat naar oude is nog de vraag. Chris is daar nog niet zeker van. Als uitvaartverzorger ben je snel geneigd om te reiken naar een herdenkingsdienst. Maar ook hier blijven de regels en getroffen maatregelen staan. Als uitvaartverzorger blijf je constant nadenken hoe het beter kan. Zo zegt Chris “Hoe kan het anders, hoe kan het nog beter? Het is elke keer out of the box denken en dat kunnen uitvaartverzorgers”. Vanaf 1 juli mogen groepen van 100 weer bijeenzijn, maar de maatregelen van de 1,5 meter afstand blijft staan. De versoepeling gaat ervoor zorgen dat sommige manieren van afscheid weer mogelijk zijn.

Chris Beekman, uitvaartverzorger bij Mea Vota, is actief op Decidee

Mea Vota Uitvaartverzorging, Begeleiding en Advies is een kleine en professionele uitvaartonderneming die staat voor persoonlijke uitvaartbegeleiding met rust en aandacht voor ieders wensen. Mea Vota is een jonge, kleine en professionele uitvaartonderneming en staat goed aangeschreven. Mea Vota Uitvaartverzorging is 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar en kan gebruikmaken van alle faciliteiten en locaties in de omgeving Amsterdam, Amstelveen, Diemen en de Gooi en Vechtstreek.

Geschreven door:

Shakaya Janse

Shakaya is content creator bij Decidee. Ze is dagelijks opzoek naar relevante thema's om over te schrijven. Tips of vragen? Mail naar shakaya@decidee.nl

Lees meer over:
chris, Corona, Gastblog

Bel voor gratis advies of gebruik

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.