Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts
Decidee Weblog Persbericht Gastblog: Ritueel- en Ceremoniebegeleider Ivonne van Akkeren Decidee
18 mei 2020

Gastblog: Ritueel- en Ceremoniebegeleider Ivonne van Akkeren

Samen een goede uitvaart in corona-tijd? Ik geef je concrete voorbeelden ter inspiratie. Want gelukkig is er is heel veel wél mogelijk!

Je hebt behoefte aan steun en wilt anderen die ook verdriet hebben, de kans geven om het mee te beleven.
Vanuit mijn betrokkenheid als ceremoniebegeleider / ritueelbegeleider heb ik praktische ideeën en tips verzameld om ook nú passend afscheid te nemen. Ze staan op mijn site, ingedeeld naar thema’s voor, tijdens en na de uitvaart. Ik hoop hiermee zoveel mogelijk mensen in de uitvaartbranche te ondersteunen, maar ook families die daaraan behoefte hebben. De link vind je verderop in deze tekst.

Tot zeker 1 juli afscheid met maximaal 30 aanwezigen… en daarna?

Afscheid nemen in kleine(re) kring. Nog tot zeker 1 juli 2020 blijft dit realiteit. Het lijkt er nu -half mei 2020- op dat we daarna met 100 mensen mogen samenkomen. Een mooi vooruitzicht. Tegelijk bestaat de kans dat niet iedereen terecht kan op een fijne plaats die groot genoeg is om veilig afstand te houden.

Op zoek naar een uitvaart die voelt als sámen.

Als nabestaande wil je je dierbare desondanks het afscheid geven dat bij hem of haar past. Je hebt behoefte aan steun en wilt anderen die ook verdriet hebben, de kans geven om het mee te beleven. Als professional in de uitvaartzorg wil je daar zo veel mogelijk bij helpen. Je luistert, kijkt en stemt af. Je spart met collega’s, regelt en improviseert. Zo zoeken we samen voortdurend nieuwe mogelijkheden

Intiem afscheid nemen en tegelijk delen met anderen? Het kan!

Ik maakte het ook persoonlijk mee, toen mijn vader op 11 maart onverwacht stierf. We begonnen met 95 genodigden en eindigden met 30 in een te grote aula. Desondanks hebben wij het als mooi ervaren. Intiem, en tegelijk toch gedeeld met iedereen die we er liever bij hadden gehad. En dat ervaren gelukkig veel families. Ze vertellen bijvoorbeeld: ‘Onze vrienden hadden hun handafdruk op de kist gezet. Daar kunnen we nu over napraten, ondanks dat ze niet bij de dienst waren. Dat voelt goed!’, of: ‘Zo met ons gezin, dat paste misschien nog wel beter bij moeder dan met alle kennissen erbij’.Concrete mogelijkheden en tips helpen je op gang.

Natuurlijk blijft het moeilijk dat je juist onder druk van tijd en verdriet, andere keuzes moet maken. Ik inspireer je graag met mijn voorbeelden van wat wél kan. Want dat is meer dan je denkt!
 • Zoals bijvoorbeeld in de dagen voor de uitvaart: is de overledene thuis opgebaard, maar mag door corona rouwbezoek niet binnenkomen? Zet de baar voor het raam en laat mensen buiten afscheid nemen. Maak een overkapping en leg nagedachtenisprentjes neer, laat hen iets neerzetten of in een herinneringsboek schrijven.
 • Of op weg naar de uitvaart: vraag mensen om op de weg te tekenen. Als de rouw-auto voorbij is maken ze (voordat ze het wegpoetsen) er een foto van die ze je sturen. Je kunt die eventueel later bij een herdenkingsceremonie als powerpoint gebruiken.
 • Tijdens de uitvaart in kleine kring: bij mijn vader stonden alle condolencekaarten en bloemen van afwezigen, op en om zijn kist. Zo werd hij toch door hen “omringd”.
 • Voor afwezigen, tijdens de uitvaart: spreek af dat je op precies hetzelfde moment het lievelingsnummer van de overledene luistert, een tekst uitspreek of wierook brandt.
 • En na de uitvaart: zet de opname van de uitvaartdienst onder een verborgen Youtube-link en deel die. Of stuur je dierbaren een bestand met alleen díé muziek, foto’s en teksten die je wilt delen.
 • Zo maak je er een waardig afscheid van, ondanks alle regels.

  Kijk eens op https://www.zinrijk.com/afscheid/ideeen-mogelijkheden-uitvaart-corona voor nog veel meer ideeën. Bekijk wat je aan spreekt en zet dat om naar een passend afscheid, met voor alle dierbaren een gevoel van sámen.

  En na de tijd van coronamaatregelen?

  Gelukkig kunnen we elkaar straks weer aanraken. Een ceremonie met iedereen er bij kan dan heel fijn zijn als volgend stapje in de verwerking. Weet dan dat ik daarbij kan helpen. Voor nu wens ik iedereen alle goeds in deze lastige periode.

  Zinrijk – Ivonne van Akkeren

  Ivonne van Akkeren heeft jarenlange ervaring als begeleidster van ceremonies zoals herdenkingen en huwelijksvieringen. Daarnaast kan ze ondersteunen wanneer je zelf, op welke manier ook, (iets aan) je afscheid wilt voorbereiden. Denk aan dingen als: je uitvaart invullen, een videoboodschap opnemen of met dierbaren iets maken tijdens een afscheidsritueel. Zij begeleidt bij het schrijven van toespraken, huwelijksbeloften, afscheidsbrieven enzovoorts, of schrijft namens jou. Ivonne’s manier van werken wordt als humanistisch ervaren. Ze laat je zelf ontdekken wat je uit wilt drukken en hoe je dat kunt doen, en neemt zo min mogelijk uit handen. Natuurlijk draagt zij vanuit haar ervaring ideeën aan, maar afgestemd op wat bij jou en de omstandigheden past. Voor meer informatie: www.zinrijk.com.

  Geschreven door:

  Shakaya Janse

  Shakaya is content creator bij Decidee. Ze is dagelijks opzoek naar relevante thema's om over te schrijven. Tips of vragen? Mail naar shakaya@decidee.nl

  Lees meer over:
  Gastblog, Ritueelbegeleider

  Bel voor gratis advies of gebruik

  Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

  Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.