Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts
Decidee Weblog Persbericht Een natuurbegraafplaats, wat is dat? Decidee
06 juli 2020

Een natuurbegraafplaats, wat is dat?

Een grote ontwikkeling binnen de uitvaartbranche is de groene uitvaart. Steeds meer families kiezen ervoor om de uitvaart milieubewuster te organiseren. Een onderdeel hiervan is de opkomst van de natuurbegraafplaatsen. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer natuurbegraafplaatsen ontstaan. Maar wat is eigenlijk een natuurbegraafplaats en wat zijn de voordelen hiervan? Lees dit artikel om meer te weten te komen over natuurbegraafplaatsen.

Wat is een natuurbegraafplaats?

Op een natuurbegraafplaats is het behouden of ontwikkelen van de natuur belangrijk. Er gelden op een natuurbegraafplaats strikte regels om de natuur niet aan te tasten. Bij een natuurbegraafplaats moeten de graven in van de loop van tijd opgaan in de natuur. Daardoor moeten de kisten of urnen voldoen aan verschillende eisen, waardoor dat zij niet schadelijk zijn voor de natuur.

Niet elk natuurgebied kan een natuurbegraafplaats zijn

Bij een natuurbegraafplaats staat de lokale natuur voorop. Niet elke locatie kan een natuurbegraafplaats worden. In sommige natuurgebieden mogen de dieren overdag niet worden verstoord. Hierdoor kan een ceremonie op een natuurlocatie niet plaatsvinden. Ook kan het voorkomen dat een natuurgebied te nat is om te begraven. Een te hoge grondwaterstand kan ervoor zorgen dat er een besmetting ontstaat in het gebied. Om te bepalen of een locatie als natuurbegraafplaats gebruikt mag worden, moet er nauwkeurig onderzoek worden verricht.

Verzekerd van eeuwige grafrust op een natuurbegraafplaats

Op een natuurbegraafplaats mogen de dierbare en familie een eigen plek kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een plek bij een bosrand of juist in een open heideveld. Tijdens het kiezen van een plek op een natuurbegraafplaats ben je verzekerd van een eeuwige grafrust. Nabestaanden tekenen hiervoor tijdens het opstellen van een grafakte. Zo hoeven de nabestaanden geen grafrechten te verlengen. In deze grafakte staan ook de coördinaten van de plek waar de dierbare wordt begraven.

Welke natuurbegraafplaatsen zijn er in Nederland?

Nederland telt op dit moment verschillende natuurbegraafplaatsen. Een van de mooiste natuurgebieden van Nederland heeft ook een natuurbegraafplaats. Deze natuurbegraafplaats heet de Heidepol en ligt bij Arnhem, midden in de Veluwe. Het gebied heeft verschillende soorten planten, bomen en dieren. Het gebied heeft een groot oppervlakte van ongeveer 17 hectare.

Een andere prachtige locatie is de Maashorst. De natuurbegraafplaats bevindt zich in Schaijk, in het noordoosten van Brabant. Het 26 hectare gebied heeft allerlei soorten dieren zoals dassen, vogels, reeën en amfibieën. Al deze dieren kunnen zich bewegen in het bos, heide, stuifzand en ven. Bij binnenkomst van de locatie zijn er verschillende soorten fruitbomen te zien. Dit zijn slechts twee van de natuurbegraafplaatsen die Nederland kent.

Meer weten over de groene uitvaart?

Het kiezen voor een natuurbegraafplaats is een onderdeel van de groene uitvaart. Echter is dit niet de enige mogelijkheid om een groene uitvaart te organiseren. Meer weten over de groene uitvaart? Decidee heeft een artikel geschreven over de groene uitvaart waarin wij jou meer vertellen over het organiseren en houden van een groene uitvaart.

Geschreven door:

Shakaya Janse

Shakaya is content creator bij Decidee. Ze is dagelijks opzoek naar relevante thema's om over te schrijven. Tips of vragen? Mail naar shakaya@decidee.nl

Bel voor gratis advies of gebruik

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.