Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts
Decidee Weblog Persbericht Dansende dragers nemen het internet over Decidee
17 april 2020

Dansende dragers nemen het internet over

Even wat luchtigheid in deze rare tijd. Je hebt de laatste tijd mogelijk grappige filmpjes voorbij zien komen van mannen die dansen terwijl ze een kist dragen, met een vrolijk deuntje eronder, vaak volgend op een situatie die erg pijnlijk lijkt te zijn. Deze video’s gaan viraal op platforms als Facebook, Instagram en TikTok onder de naam ‘coffin dance crew’. Maar wat velen niet weten is dat er een interessante geschiedenis aan deze vorm van dragen vastkleeft.

Dragen op de schouders

Voor veel Zuid-Amerikanen en Afrikanen is een expliciete beleving gebruikelijk bij het afscheid nemen van hun dierbaren. Overledenen worden op de schouders van zes dragers gedragen en nog éénmaal boven de mensen uitgetild. Dit gebruik bestond al voor de Middeleeuwen in veel meer culturen en staat afgebeeld veel oude afbeeldingen van begrafenissen.

Het is gebruikelijk om de kist op de schouders te dragen van het woonhuis waar de overledene ligt opgebaard naar de begraafplaats. Voor de poort van de begraafplaats wordt de kist afgeschouderd en naar binnen gedragen. Dragers mogen geen familie zijn. Als de overledene jong is, dan zijn ook de dragers jonge mannen, en als de overledene niet gehuwd is, dan zijn ook de dragers ongehuwd.

Flamboyant gedans

Om een laatste eerbetoon te geven wordt er flamboyant bij gedanst. De virale filmpjes tonen scenes van Ghanese dragers die met hun dans de overleden persoon eren. Veel families betalen voor de diensten van deze dragers om hun geliefden in stijl naar hun laatste rustplaats te brengen.


Steeds populairder in Nederland

Een bekend dragersgilde dat deze feestelijke vorm van dragen in Nederland beoefend is Drageman Wi Kan Doe. Deze Surinaamse groep van dragers wint steeds meer terrein aan deze feestelijke manier van afscheid nemen. Het gilde is ontstaan in 2012 in Rotterdam en wordt inmiddels door het hele land ingehuurd om een feestelijk laatste eerbetoon te geven aan niet enkel Surinaamse families, maar ook steeds meer Nederlandse families.

Ook wat voor jou?

Veel van de aangesloten uitvaartverzorgers op Decidee zijn inmiddels ook al bekend met deze bijzondere dragers. Lijkt het jou ook wat om op deze manier naar je laatste rustplaats te worden gebracht. Bel ons op 085-1304822 en wij brengen je in contact!

Hierbij een vriendelijke versie van een paar minuten van het virale filmpje


Geschreven door:

Konrad Zebracki

Over deze auteur

Bel voor gratis advies of gebruik

Vergelijk alle uitvaartverzorgers bij u in de buurt

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.