Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Vaststellen nalatenschap

Na een overlijden is één van de taken van de nabestaanden het vaststellen van de nalatenschap, de erfenis. Een nalatenschap bestaat uit alle bezittingen en schulden die een overledene achterlaat. Over het positieve saldo betalen de verkrijgers erfbelasting. Voor geldbedragen is het vaststellen van de waarde van de erfenis niet zo moeilijk, maar bij de inboedel ligt het ingewikkelder.

Erfgenamen

De overledene bepaalt in een testament wie de erfgenamen zijn. Is er geen testament? Dan bepaalt de wet wie erfgenaam is. De echtgenoot/echtgenote, geregistreerd partner en kinderen komen als eerste in beeld.

Een testament

In uw testament kunt u vastleggen wie uw erfgenamen worden en of u een executeur wilt aanstellen. Deze executeur testamentaire regelt alle zaken rondom uw nalatenschap. Om uw testament rechtsgeldig te verklaren moet deze uiteindelijk worden ondertekend door een notaris. Aan het laten opstellen van een testament zijn kosten verbonden

Waarde inboedel bepalen

Een veelgemaakte fout is dat nabestaanden de inboedel aangeven tegen de verzekerde waarde. Dat kan leiden tot een te hoge aanslag, want u verzekert het bedrag dat nodig is om de inboedel opnieuw aan te schaffen. Bij de erfbelasting hoeft u alleen de economische waarde van de inboedel aan te geven: het bedrag dat de hoogste bieder ervoor geeft.

Bij woningen geldt de waarde die vermeld staat in de WOZ-beschikking in het jaar ván of ná het overlijden. U mag zelf kiezen welke van de twee: waarschijnlijk kiest u voor de laagste. Bij effecten geldt de slotkoers van de laatste beursdag op de dag vóór het overlijden. Die staat in de Prijscourant.

Het loont de moeite de WOZ-beschikking van het jaar na het overlijden kritisch te controleren. U bespaart daar mogelijk duizenden euro’s mee. Nu de huizenprijzen weer stijgen, loont het ook de moeite om de oude beschikking over het jaar ván het overlijden nog eens op te vragen. Erfgenamen mogen dat. Er gaat dan een nieuwe bezwaar- en beroepstermijn lopen voor die WOZ-beschikking. Bezwaar maken tegen die oudere WOZ-beschikking levert bij langdurig stijgende huizenprijzen vaak meer op dan bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in het jaar erna.

Erfbelasting

De aangifte moet binnen 8 maanden na het overlijden gebeuren. Soms is het niet mogelijk op tijd aangifte te doen, bijvoorbeeld omdat de bedragen nog niet bekend zijn. U kunt dan uitstel aanvragen, maar vaak is het beter om alvast een voorlopige aanslag aan te vragen bij de fiscus. Met het aanvragen van een voorlopige aanslag vermijd of beperk je belastingrente. Bij een verzoek om uitstel niet. Je moet dan wel later alsnog aangifte erfbelasting doen.

De Belastingdienst rekent overigens tijdelijk geen belastingrente bij aanslagen erfbelasting vanwege overlijdens op of na 1 januari 2017. En bij overlijdens vanaf 2019 wordt geen belastingrente in rekening gebracht als binnen 8 maanden na het overlijden een correcte aangifte erfbelasting is ingediend.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.