Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Uitvaart in Suriname

Kosten van een uitvaart in Suriname

Een uitvaart in Suriname kost gemiddeld rond de €6.720. De prijzen van een Surinaamse uitvaart zijn redelijk prijzig door alle rituelen en gewoontes die erbij komen kijken. Een typische uitvaart in Suriname is er niet. Dit komt omdat er veel culturen aanwezig zijn in Suriname. Er wordt nu gekeken naar de rituelen van de Surinaamse Creolen.

Rust geven aan de ziel

De uitvaart van de Surinaamse Creolen zijn uitbundig. Er wordt veel gedanst en geleefd. Dit is een vorm van rouwverwerking. Er wordt namelijk niet gedacht aan de pijn en aan het verdriet. Ook door deze vorm kan de ziel van het overleden lichaam zonder enig verdriet het lichaam verlaten. Alle rituelen zijn bedoeld om rust te geven aan de ziel.

Dansen, zingen, praten, bidden en eten

In de avond voor de begrafenis wordt een dodenwake gehouden. Dit duurt de gehele avond tot aan de ochtend. Tijdens de wake worden gezongen, gedanst, geboden, gepraat en gegeten. Hierna vindt de uitvaart plaats. Als de kist gebracht wordt naar het graf lopen de nabestaande zingend achter de kist aan. De kistdragers doen dit dansend. Zo kunnen de kwade geesten niet mee naar de begraafplaats.

Rituelen rond de uitvaart

Het belangrijkste moment is het afleggen. In het diepste geheim wordt dit gedaan door aflegvereniging. Het lichaam wordt gewassen en gebalsemd. Zo kan het lichaam paar dagen worden opgebaard zonder koeling. Tijdens de begrafenis is iedereen gekleed in wit. Vrouwelijk nabestaande dagen een anjisa, een Surinaamse hoofddoek.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.