Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Uitvaart in Japan

Kosten van een uitvaart in Japan

Een uitvaart in Japan kost gemiddeld rond de €19200. Japan is het land waar het meest betaald wordt voor een uitvaart. Per regio kunnen de prijzen nog oplopen. De uitschieters liggen rond de 40000 euro. Het meest wat in Japan wordt betaald voor een uitvaart is 90000. In Japan is het gebruikelijk dat verre familie en vrienden 40 euro geven aan de overledene en dichtbij staande familie 80 euro. Zo is de uitvaart betaalbaar.

Geen plek om te begraven

In Japan wordt 90% van de overledene gecremeerd. Een enkeling wordt maar begraven. Dit komt omdat er simpelweg geen ruimte is om te begraven. Het as van de overledene wordt in een urn gedaan en begraven op een boeddhistische begraafplaats. De plechtigheid bestond vroeger uit twee delen. Bij het eerste deel ging de familie bidden voor de ziel van de overledene en in het tweede deel kon iedereen afscheid nemen. Tegenwoordig zijn deze twee delen gecombineerd.

Rituelen van het overlijden

Als in Japan iemand komt te overlijden, wordt het lichaam naar huis gebracht. Het lichaam wordt op een futon gelegd. Het hoofd ligt gericht op het noorden en het gezicht wordt gelegd op het westen. Het gehele lichaam wordt bedekt met futon en er wordt een witte doek opgehangen op het zicht te blokkeren. Hierna volgen er rituelen.

Wake na de rituelen

Na de rituelen in het huis begint de wake. De wake wordt soms thuis gehouden en soms in het vertrek van de begrafenisverzorger. Als het lichaam nog niet gewassen is gebeurt dat op dat moment. De overledene krijgt een witte gebleekte katoenen kimono aan. Ook krijgt de overledene spulletjes mee:

  • Hand beschermer
  • Japanse sob kousen
  • Band met driehoek erop
  • Boeddhistische rozenkrans
  • Tas met 6 geldstukken (zo kan de overledene de oversteek van de rivier Sanzu No Kawa betalen)

De wake vindt meestal plaats in de avond tussen 7 en 9. De priester steekt wierook aan en begint met lezen van Sutra.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.