Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Contactpersoon voor de belastingen na overlijden

Artikel geschreven door Akto, partner van Decidee – 01-06-2020

Vraag: Wij zijn met vier kinderen. Tijdens haar leven deed ik voor mijn moeder altijd de aangifte inkomstenbelasting. Moet ik dat na haar overlijden ook weer doen?

Het antwoord

Dit hangt er van af. De Belastingdienst stuurt vrij snel na het overlijden naar het huisadres of het adres van een van de mogelijke erfgenamen een brief met daarin de vraag wie de contactpersoon zal zijn voor de Belastingdienst. In de meeste gevallen is dat de executeur of de boedelgevolmachtigde (hij/zij die namens de erfgenamen de nalatenschap afwikkelt) of anders gewoon een van de erfgenamen.

Door de naam en het adres van de contactpersoon in te vullen en de brief vervolgens naar de Belastingdienst op te sturen, is geregeld dat die persoon alle post van de Belastingdienst met betrekking tot deze erfenis in de toekomst zal ontvangen. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat deze persoon ook daadwerkelijk de aangifte inkomstenbelasting en erfbelasting gaat doen. Deze persoon (vaak dus de executeur of boedelgevolmachtigde) kan er bijvoorbeeld voor kiezen om wel de aangifte inkomstenbelasting (F-formulier) te verzorgen, maar de aangifte erfbelasting uit te besteden aan een specialist. Dit, omdat deze aangifte meer deskundige kennis vraagt dan bij de executeur of boedelgevolmachtigde misschien aanwezig is. Ongeacht wie de aangifte erfbelasting verzorgt, is de executeur overigens wel verantwoordelijk voor deze aangifte.

Of er aangifte erfbelasting moet worden gedaan, bepaalt de Belastingdienst in eerste instantie zelf. Als deze het niet nodig acht, ontvangt de contactpersoon daarover een brief. Dit betekent niet zonder meer dat er ook geen aangifte hoeft te worden gedaan. Als de executeur/de boedelgevolmachtigde weet of vermoedt of de erfgenamen weten of vermoeden dat de erfenis voor een of meer van de erfgenamen groter is dan de vrijstelling erfbelasting, dan moet er toch aangifte worden gedaan. De DigiD van degene die de aangifte verzorgt en het burgerservicenummer (BSN) van de overledene zijn daarvoor genoeg.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.