Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Rouwverwerking kind

Voor kinderen is het omgaan met een overlijden van een dierbare heel moeilijk. Ze zijn vaak verward, boos of intens verdrietig. Kinderen begrijpen vaak nog niet echt wat ‘dood’ inhoudt. Jonge kinderen uiten hun gevoelens van rouw vaak op een andere manier dan volwassenen doen.

Rouwverwerking in stukjes

Kinderen kennen een grillig rouwproces, vaak in stukjes. Het ene moment kunnen zij ontzettend verdrietig zijn, het volgende moment maken ze plezier. Ze hebben vaak last van slaap- en eetproblemen en zoeken veel meer dan anders naar warm en veilig fysiek contact. Het tegenovergestelde gebeurt ook; ze worden stil, willen niet lastig zijn en andere familieleden belasten met hun verdriet en vragen. Hun rouwproces start vaak als de (overgebleven) ouder of de broertjes en zusjes hun verdriet weer in de hand hebben en wanneer het leven weer gewoon lijkt te zijn. Wanneer een kind na een langere periode ander gedrag dan voor het overlijden vertoont, wordt dat niet altijd meer als rouw gezien, maar als lastig of anders. Belangrijk blijft om dit kind ook dan te begeleiden bij zijn rouwproces.

Een kind helpen met rouwen

Baby’s en dreumesen voelen heel goed aan wanneer een ouder rouwt of verdriet heeft. Peuters snappen iets meer van de dood, vinden dat vaak ook niet eng, maar het onomkeerbare ervan begrijpen ze niet helemaal. U kunt deze kinderen het beste zoveel mogelijk op niveau en in spel betrekken bij het overlijden. Kleuters hebben vaak heel veel praktische vragen. Geef ze eerlijk antwoord, hoe moeilijk dat ook is. Iets oudere kinderen vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze zich nu moeten gedragen tijdens een condoleance of een uitvaart en ook wat een ander vriendje of vriendinnetje daarvan vindt. Praten met iemand die wat verder van het gezin afstaat, is dan voor een kind een prettige manier om over de dood te praten.

Steun en begeleidingstips voor rouw bij kinderen

  • Probeer hulp van buitenaf in te schakelen. Via internet kunt u een aantal stichtingen vinden die hier voor opgericht zijn. Er bestaan ook boeken over rouwen en de dood voor kinderen, of films.
  • Wanneer een familielid overlijd, bijvoorbeeld een opa, mist het kind niet alleen die opa, maar ook de momentjes van spelen of reizen met die opa. Een ander familielid kan deze tijd opvullen en nieuwe herinneringen maken.
  • Maak kinderverdriet bespreekbaar, het lucht op als huilen mag.
  • Praat over mooie herinneringen, maak een fotoboek van opa
  • Praat met docenten van school over wat uw kind heeft meegemaakt. Hoe meer mensen weten wat het kind doormaakt, hoe meer het begeleid wordt.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.