Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Rekeningen betalen na overlijden

Artikel geschreven door Akto, partner van Decidee – 01-06-2020

Vraag: Mijn moeder vraagt zich af of na haar overlijden de rekeningen nog wel betaald kunnen worden. Kan ze dat oplossen door mij te machtigen over haar bankrekening?

Het antwoord

Dit is inderdaad een veel voorkomende vraag. Het antwoord is vrij eenvoudig. De machtiging van de bankrekening vervalt na het overlijden van moeder; daar bent u dus niet mee geholpen. Wat wel kan, is de te betalen rekeningen opsturen naar de bank. Als het om gebruikelijke rekeningen gaat worden deze (denk daarbij aan de uitvaartkosten) meestal toch betaald. Hetzelfde geldt voor de automatische incasso’s; deze lopen eigenlijk altijd gewoon door. Uiteraard moet er wel voldoende saldo op de rekening staan.

In plaats van een machtiging van de rekening kan moeder ook met u een en/of-rekening openen. Na het overlijden kunt u dan over de rekening blijven beschikken. Er kleven wel andere nadelen aan deze mogelijkheid op fiscaal gebied en het feit dat u mee kunt kijken met wat moeder met haar geld doet. Dit laatste kan een onvrij gevoel geven.

Zodra de bank bekend is met een overlijden blokkeren zij standaard de bankrekeningen. Om na overlijden echt over de rekeningen te kunnen beschikken, moet er in de meeste gevallen een verklaring van erfrecht worden opgesteld door de notaris. In deze verklaring staat wie er is overleden, wie de erfgenamen zijn en hoe zij aanvaard hebben en tenslotte wie gemachtigd is om de nalatenschap af te wikkelen. Deze laatste persoon krijgt dan van de bank de beschikking over de bankrekening van de overledene.

Een verklaring van erfrecht is niet nodig als de langstlevende partner over de rekening wil beschikken, er geen testament is opgemaakt en het saldo op de bankrekening minder is dan €100.000 is. De praktijk leert echter dat banken hierin toch vaak een eigen koers lijken te varen.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.