Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Uw laatste ouder overleden, wat moet u regelen?

U hebt uw laatste ouder verloren? Wat nu? Het is een heel verdrietige gebeurtenis wanneer u uw laatste ouder verliest. U kunt nooit meer als kind terugvallen op een vader of een moeder. Er moeten veel praktische zaken geregeld worden, ondanks de emotionele verwerking van het gemis.

Welke zaken regelt u na het overlijden van uw ouders?

Allereerst staat u voor de taak om de uitvaart van deze laatste ouder vorm te geven. Daarna moet ook de erfenis geregeld worden. Misschien moet u uw geboortehuis verkopen, een auto en veel persoonlijke spullen een nieuwe bestemming geven. Ook moeten veel administratieve zaken geregeld worden;

  • Uitvaartverzekering en andere verzekeringen doorlopen, akte van overlijden
  • Uitvaartwensen van de overledene in kaart brengen
  • Uitvaartondernemer kiezen, Decidee geeft u een actueel overzicht van uitvaartverzorgers bij u in de buurt.
  • Banken, woningbouwvereniging of hypotheekverstrekker benaderen
  • Pensioen, nabestaandenpensioen

Erfenis

Wanneer uw ouder of uw laatste ouder overlijdt, bent u erfgenaam  en daarmee verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart en de erfenis. Als kind hebt u na het overlijden van uw ouders wettelijk gezien recht op een deel van de erfenis, het kindsdeel. Ook wanneer u door uw ouders onterfd bent, kunt u aanspraak maken op dat kindsdeel.

Pensioen en voogdij

Wanneer een minderjarig kind zijn of haar beide ouders heeft verloren, heeft dit kind mogelijk recht op het pensioen van de vader of moeder. Wanneer u denkt recht te hebben op dit nabestaandenpensioen, kunt u contact opnemen met het pensioenfonds.

Heeft u minderjarige broers of zussen? Dan kunt u als meerderjarig kind de voogdij over deze broers of zussen krijgen. Mogelijk heeft uw vader of moeder een voogd aangewezen in een testament. Deze informatie kunt u opvragen bij de notaris. Is er geen voogd bekend, dan beslist de rechter wie de voogdij krijgt.

Wezen uitkering

Na het overlijden van uw laatste ouder, heeft u mogelijk recht op een wezen uitkering. Die geldt tot een leeftijd van 21 jaar. De Sociale Verzekeringsbank kan u daarover alle informatie geven. Wanneer een ouder overlijdt en de andere ouder is niet bekend, dan komt u mogelijk ook in aanmerking voor deze wezen uitkering.

Nabestaandenservice van PostNL

Wanneer u het huis van uw ouders moet verkopen, moeten veel bedrijven op de hoogte worden gebracht dat de post naar een ander adres moet worden gestuurd. PostNL heeft een Nabestaandenservice. De nabestaandenservice wordt in principe altijd aangevraagd door de executeur (degenen die het testament van de overledene uitvoert) om ervoor te zorgen dat post naar het juiste adres wordt doorgestuurd. De kosten zijn afhankelijk van de periode dat u gebruikmaakt van deze service.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.