Alles over de dood
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Alle informatie op een rij voor op het juiste moment
Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.
Lees meerVind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking
Stap 1: Geldzaken afhandelen
Stap 2: Huur en hypotheek
Stap 3: Overlijden en huisdieren
Stap 4: Testament controleren
Stap 5: Adressenlijst controleren
Stap 6: Lidmaatschappen opzeggen
Stap 7: Afscheidsritueel
Stap 8: Accounts uit de omloop halen
U hebt uw laatste ouder verloren? Wat nu? Het is een heel verdrietige gebeurtenis wanneer u uw laatste ouder verliest. U kunt nooit meer als kind terugvallen op een vader of een moeder. Er moeten veel praktische zaken geregeld worden, ondanks de emotionele verwerking van het gemis.
Allereerst staat u voor de taak om de uitvaart van deze laatste ouder vorm te geven. Daarna moet ook de erfenis geregeld worden. Misschien moet u uw geboortehuis verkopen, een auto en veel persoonlijke spullen een nieuwe bestemming geven. Ook moeten veel administratieve zaken geregeld worden;
Wanneer uw ouder of uw laatste ouder overlijdt, bent u erfgenaam en daarmee verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart en de erfenis. Als kind hebt u na het overlijden van uw ouders wettelijk gezien recht op een deel van de erfenis, het kindsdeel. Ook wanneer u door uw ouders onterfd bent, kunt u aanspraak maken op dat kindsdeel.
Wanneer een minderjarig kind zijn of haar beide ouders heeft verloren, heeft dit kind mogelijk recht op het pensioen van de vader of moeder. Wanneer u denkt recht te hebben op dit nabestaandenpensioen, kunt u contact opnemen met het pensioenfonds.
Heeft u minderjarige broers of zussen? Dan kunt u als meerderjarig kind de voogdij over deze broers of zussen krijgen. Mogelijk heeft uw vader of moeder een voogd aangewezen in een testament. Deze informatie kunt u opvragen bij de notaris. Is er geen voogd bekend, dan beslist de rechter wie de voogdij krijgt.
Na het overlijden van uw laatste ouder, heeft u mogelijk recht op een wezen uitkering. Die geldt tot een leeftijd van 21 jaar. De Sociale Verzekeringsbank kan u daarover alle informatie geven. Wanneer een ouder overlijdt en de andere ouder is niet bekend, dan komt u mogelijk ook in aanmerking voor deze wezen uitkering.
Wanneer u het huis van uw ouders moet verkopen, moeten veel bedrijven op de hoogte worden gebracht dat de post naar een ander adres moet worden gestuurd. PostNL heeft een Nabestaandenservice. De nabestaandenservice wordt in principe altijd aangevraagd door de executeur (degenen die het testament van de overledene uitvoert) om ervoor te zorgen dat post naar het juiste adres wordt doorgestuurd. De kosten zijn afhankelijk van de periode dat u gebruikmaakt van deze service.