Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

De protestantse uitvaart, hoe ziet die eruit?

Net als bij de katholieke uitvaarten, was het tot het begin jaren zestig niet gewenst om als protestant gelovige te worden gecremeerd. Begraven was de enige optie tot die tijd en moreel aanvaardbaar volgens de kerk. Tegenwoordig mag iedereen een eigen keuze maken. Het gaat uiteindelijk om de ziel die na een begrafenis of crematie opstijgt naar de hemel. Het lichaam is maar een omhulsel.

Protestanten en katholieken

De meeste protestanten en katholieken beleven tegenwoordig op nagenoeg dezelfde manier een uitvaart. Na het uitbannen van typische katholieke uitvaartrituelen als de dodenwake, de lijkredes en de dodenmis, zijn protestanten het sinds begin 1900 eens dat een gezamenlijke christelijke vorm van uitvaart mogelijk moet zijn. Een kerkdienst is daarbij een toegestaan onderdeel zolang dat niet voortkomt uit een soort van bijgeloof. In orthodox-protestantse kring is een crematie nog niet vanzelfsprekend.

  • De protestanten kiezen een uitvaart waarbij niet rituelen maar de naam van de overledene centraal staat. Door het uitspreken van de naam, kan deze door God bewaard worden.
  • Protestanten beleven emoties door gesprekken en herinneringen, niet door rituelen zoals vanuit de katholieke stroming.

De rouw in de kerk, de zondag

Op de zondag na de protestantse uitvaart, wordt de naam van de overledene nadrukkelijk genoemd tijdens de kerkdienst. Er wordt in het kort stilgestaan bij het leven en werk van de overledene. Op de zondag voor de Advent, worden nogmaals alle namen van overleden gemeenteleden genoemd.

Waar vroeger de dominees alleen voor de kerkelijke handelingen werden ingezet, realiseren zij zich tegenwoordig meer dat zij ook een persoonlijke rol hebben in de rouwverwerking. Persoonlijke gesprekken zorgen ervoor dat meer protestanten zich vrij voelen minder kerkelijke keuzes te mogen maken.

Het Onze Vader, typisch protestants

Tijdens een protestantse uitvaart spelen niet de rituelen maar ‘woord en gebed’ de hoofdrol. Tijdens de preek worden de hoogte- en dieptepunten van het leven van de overledene aangehaald. Van de aanwezigen wordt verwacht dat zij het Onze Vader kennen en dat zij dit meebidden.

Stemmige kleding, dresscode is van deze tijd

Binnen de Protestantse kerk is stemmige kleding nog steeds het meest gewenst tijdens een uitvaart. Deze dresscode kan tegenwoordig wat losser aangepakt worden. Zwart is de hoofdtoon, maar de variatie daarin is groter dan voorheen. Grijs en donkerblauw kan ook!

Hierbij een aantal outfit tips voor dames;

  • Zwarte en donkere kleding geven aan dat je in de rouw bent, je respecteert daarmee het verdriet van de nabestaanden
  • Kies je outfit met zorg, ook weer uit respect voor de overledene en de nabestaanden. Een hoed kan en mag, maar niet te opvallend graag.
  • Draag nette, gepoetste schoenen. Sneakers zijn net iets te casual.
  • Vermijd felle kleuren en vrolijke prints. Die passen niet bij deze gelegenheid, tenzij dit wordt aangegeven op de rouwkaart

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.