Compleet en actueel overzicht
Gegarandeerd de beste prijs
Geverifieerde beoordelingen
Gratis advies van onze uitvaartexperts

Alles over de dood

Alle informatie op een rij voor op het juiste moment

Een komend overlijden

Vind stap voor stap informatie over wat je kunt doen bij een komend overlijden.

Lees meer

Een uitvaart regelen

Informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart

Lees meer

Rouw en rouwverwerking

Vind praktische hulp en krijg advies voor rouw en rouwverwerking

Inspiratieve blogs

Laat jezelf inspireren en ontdek jouw mogelijkheden

Lees meer

Hoe regelt u de erfenis na een overlijden?

Bij een overlijden komen naast veel emotie ook veel praktische zaken kijken. Juist in deze periode wordt er in die zin veel van u verwacht. Wat dacht u van het regelen van de uitvaart zelf? En daarna het vaststellen van de nalatenschap, de erfenis.

Vaststellen erfenis

Wat is dat, een erfenis en waar bestaat deze uit? Een erfenis bestaat uit alle bezittingen en schulden van de overledene. Is het saldo positief, dan moet u als nabestaanden erfbelasting betalen over dit bedrag. Een erfenis in geld is makkelijk vast te stellen. Het wordt lastiger wanneer u een waarde aan inboedel moet hangen. De waarde van de inboedel bij een erfenisbepaling is de economische waarde van alle spullen, niet het verzekerde bedrag. Deze economische waarde is veel lager dan de verzekerde waarde. U krijgt hierdoor een lagere aanslag van de erfbelasting. Weer een zorg minder.

Breng alle bezittingen in kaart;

  • bankrekeningen, beleggingen, koophuis, sieraden en inboedel
  • Hebt u een gezamenlijke bankrekening: voor de nalatenschap telt alleen mee het geld dat via de overledene op de rekening is gestort, zoals salaris of een uitkering of spaargeld

Breng alle schulden in kaart

  • Informeer bij banken of de overledene leningen had
  • Checkt u BKR voor schulden
  • Zijn er persoonlijke leningen bij webwinkels afgesloten en kunnen deze worden kwijtgescholden?
  • Welke facturen moeten nog betaald worden
  • Creditcards

Woning als erfenis

Bij het vaststellen van de waarde van een woning kunnen veel berekeningen worden gemaakt. Belangrijk is om de WOZ-beschikking van het jaar van overlijden en van het jaar daarna op te vragen en te vergelijken. Wanneer u kiest voor de laagste waarde van het huis, betaalt u de minste belasting. Voor concrete en unieke vragen kunt u contact opnemen met de belastingdienst.

Erfenis en erfgenamen

De overledene bepaalt in een testament wie erfgenamen zijn. Wanneer er geen testament is, bepaalt de wet wie erfgenaam is; de echtgenoot of echtgenote of een geregistreerd partner is bij de wet erfgenaam. Ook kinderen komen als eerste als erfgenaam in aanmerking voor de erfenis.

 

Testament

Een testament opstellen kost geld. Het is verstandig om hiervoor meerdere offertes op te vragen. In uw testament geeft u aan wie uw erfgenamen zijn na uw overlijden. U kunt ook een executeur aanstellen. Deze persoon wijst u aan om alle zaken rondom uw nalatenschap te regelen. Een testament is pas rechtsgeldig als de notaris deze heeft ondertekend.

Vind de uitvaartverzorger die bij u past

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en u persoonlijk afgestemde uitingen te tonen. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.